passief inkomen
passief inkomen

Geld verdienen met bloggen

Door te bloggen kun je online geld verdienen. Op een blog kun je vervolgens verschillende verdienmodellen toepassen.

Je verdient geld aan bezoekers van jouw blog en klanten van (digitale) producten en diensten die je aanbiedt via jouw blog.

Maar het bouwen van een blog kost veel tijd. Naast het schrijven en maken van content voor je blog, zul je ook op sociale media of met e-mail marketing actief moeten zijn om (nieuwe) bezoekers en volgers te blijven trekken door ze te inspireren of overtuigen met waardevolle content.

Tegenwoordig draait bloggen niet alleen om tekst. Daarnaast maken afbeeldingen, illustraties en video’s een blog sterker, maar ook beter vindbaar via Google.

Heb je nog nooit gewerkt met een website of blogs geschreven? Dan moet je daar ervaring mee opdoen voordat je ook echt geld verdient met bloggen.

In het begin is het onzeker hoeveel geld je verdient met bloggen. Dit is afhankelijk van heel veel factoren. Denk aan het aantal bezoekers, maar ook de overtuiging van je blogs. Tot slot moet je een call-to-action (CTA) hebben die aansluit bij de bezoeker van de blog. Bijvoorbeeld om een (digitaal) product of dienst aan te schaffen.

Met een blog kun je passief inkomen genereren. Een website starten en in de lucht houden hoeft niet veel geld en inspanning te kosten. Alleen het schrijven van goede blogs over onderwerpen die je interesseert, maar ook voor jouw bezoekers interessant zijn kost veel tijd.

Bloggen vraagt met name een tijdsinvestering vooraf. Met een onzekere uitkomst of je geld gaat verdienen met bloggen.

Hoe verdien je geld met een blog?

Er zijn verschillende manieren waarop je, actief door te schrijven, of passief inkomen kunt verdienen met het schrijven van blogs. De ene vorm is minder passief dan de andere vorm, maar in potentie zijn de inkomstenbronnen allemaal passieve, langdurige vormen.

  1. Affiliate marketing
  2. Display marketing
  3. Digitale producten/diensten aanbieden
  4. Producten en merchandise (print on demand) aanbieden
  5. Gesponsorde content
  6. Donaties

Geld verdienen met affiliate marketing op jouw blog

Affiliatie marketing is een vorm van adverteren waarbij je je aansluit bij een affiliate partner programma.

Affiliate inkomen verdien je door een link te plaatsen naar een product of dienst van een andere aanbieder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bol.com of Amazon.com.

Als de bezoeker het product of dienst aanschaft, ontvang jij een vergoeding. Afhankelijk van het programma en de uitgever wordt het bedrag dat jij verdient per verkoop bepaald.

Om affiliate inkomen te verdienen moet je informatief zijn over het product of dienst, maar ook realistisch. Alleen maar positieve punten kunnen afleiden van de boodschap die je wilt overbrengen. Schrijf en verwerk een affiliate link dus op een natuurlijke én transparante manier in je blog.

Het is daarbij belangrijk dat je een product en merk kiest waarbij je een goed gevoel hebt, je veel van weet, gebruikerservaring hebt en dus uitgebreid over kunt schrijven. Ook moet het aansluiten bij jouw content.

Aanvullend zou je bij je blog ook andere kanalen kunnen gebruiken. Denk hierbij aan LinkedIn, Twitter, YouTube, Instagram of TikTok. Je hebt de content al geschreven, kunt gebruikers doorverwijzen naar jouw blog.

Bekende affiliatie programma’s worden aangeboden door Bol.com, Amazon.com, Daisycon, maar ook Booking.com.

Sommigen bedrijven, afhankelijk van de doelgroep waar je je op richt, hebben eigen affiliatie programma’s. Dit is bijvoorbeeld gebruikelijk bij softwarebedrijven.

Zorg ervoor dat je altijd een disclaimer verwerkt wanneer je affiliatie links plaatst, want jouw lezer moet wel zo transparant mogelijk kunnen weten wanneer je geld aan hen verdient. Dit hoeft niet te betekenen dat dit meer kost voor de consument. Maar wel dat jij een percentage verdient van de omzet.

Geld verdienen met display marketing op je blog

Je kunt je ook aansluiten bij een display advertentie netwerk. Het grootste en bekendste voorbeeld is Google AdSense. Dit is een platform waarbij je banners op je website kunt plaatsen en geld verdient per weergave of klik. Ook Facebook/meta heeft een soortgelijk advertentienetwerk Audience Network Ads.

Tegenwoordig heb je meer controle over welk type advertentie zichtbaar is, van welke adverteerder, etc. Hierdoor heb je meer controle over de kwaliteit van de advertenties die zichtbaar zijn voor jouw lezers. Want wanneer een merk niet aansluit, heb je idealiter niet dat dit zichtbaar is op jouw website.

Ook zou je zelf voor een termijn met een bedrijf kunnen afspreken banners of andere vormen van advertenties te verwerken op je website en per weergave en/of klik een vergoeding afspreken.

Geld verdienen met digitale producten en diensten op je blog

Wanneer je informatie en kennis deelt, zou je dit gemakkelijk kunnen verwerken in een digitaal product. Denk bijvoorbeeld aan een e-book, een online cursus, of een platform om een community te bouwen.

In deze digitale producten kun je dieper ingaan op de onderwerpen en coachen van klanten.

Bezoekers kunnen mogelijke klant worden van jouw product, dienst, of platform. Hiervoor betalen zij een eenmalig of maandelijks bedrag. Dit kun je op je eigen website integreren of software van een ander gebruiken.

E-books of digitale producten kun je ook aanbieden op externe platformen, zoals een e-book via Amazon, Teachable, Udemy, en Skillshare.

Heb je ervaring met software en kun je een bepaalde tool ontwikkelen? Dan kun je hier gemakkelijk een klein (maandelijks) bedrag voor vragen en zo passief inkomen verdienen als je dit aanbiedt als dienst. Dit wordt ook wel Software as a Service (SaaS) genoemd.

Geld verdienen met producten en merchandise op je blog

Wanneer je je blog hebt uitgebouwd tot merk zou je je eigen producten kunnen verkopen of merchandise kunnen verkopen met je merknaam en/of logo.

Veel influencers verkopen merchandise die ze zelf ontwikkelen en via een print-on-demand winkel aanleveren. Denk hierbij aan Printful, Spreadshirt, of Printify.

Geld verdienen met gesponsorde content op je blog

In opdracht van een bedrijf zou je ook gesponsorde content kunnen schrijven. Bijvoorbeeld over een bepaald product of dienst. Voor het schrijven en publiceren ontvang je een bedrag en mogelijk kun je een prestatiebeloning koppelen aan de geschreven blogpost.

Het is wel minder passief, want je moet dus gesponsorde berichten schrijven voordat je geld verdient. Maar afhankelijk van de afspraken met het bedrijf en de kwaliteit van de content zou je tot in oneindig geld kunnen verdienen. Je doet er bijvoorbeeld goed aan om aan te sluiten bij het affiliatie programma van het bedrijf waarmee je samenwerkt.

Geld verdienen met donaties op je blog

Het is ook steeds gebruikelijker om eenmalige donaties of maandelijkse donaties te ontvangen in ruil voor exclusieve blogs en toegang daartoe. Een platform als Patreon speelt hier handig op in.

Hoe groei ik het aantal bezoekers van mijn blog?

Het aantal bezoekers op je blog is van cruciaal belang om meer geld te verdienen, en al helemaal passief inkomen. Om passief inkomen te verdienen moet je grote getallen aanspreken. Ben je breed zichtbaar onder je doelgroep, dan is de kans groter dat zij een product of dienst bij je afnemen.

Hiervoor moet je dus blogs schrijven die waardevol zijn op de lange termijn, en daardoor ook goed gevonden kunnen worden in een zoekmachine.

Zorg dat je dus blogs schrijft over onderwerpen waar je nieuwsgierig en geïnteresseerd in bent. Want voordat je succes hebt zal je veel moeten schrijven en publiceren, vindbaar zijn via verschillende platformen om een ze groot mogelijk publiek aan te spreken en dus passief inkomen te verdienen.

Dit gaat dus niet over één nacht ijs, en kan zelfs meerdere jaren kosten voordat het succes zich ontvouwt.

Wordt vindbaar in zoekmachines

Schrijf content waar mensen naar zoeken en waardevol voor hen is. Doe uitgebreid zoekwoordenonderzoek en maak aantrekkelijke content om te lezen, aangevuld met afbeeldingen, video’s en andere rijke materialen.

Dit maakt een blog veel waardevoller voor een zoekmachine om hoog te laten scoren en een lezer die meer geboeid is door het verhaal dat jij wilt overbrengen.

De kans dat een boeiend verhaal blijft hangen en resulteert in een verkoop, is ook groter.

Kies een of meerdere social media platformen

Actief zijn op sociale media kan ook helpen om meer mensen naar jouw blog te krijgen. Denk hierbij aan Instagram en YouTube.

Afhankelijk van de markt en doelgroep zou je een bepaald sociaal medium kunnen kiezen.

Lever je meer producten aan bedrijven en ZZP’ers, dan is LinkedIn interessant. Schrijf je over fashion, dan is Pinterest of Instagram weer interessanter. Het kan ook een combinatie zijn van verschillende sociale media platformen die je gebruikt.

E-mail nieuwsbrief

Een andere manier die je kunt inzetten is een nieuwsbrief die je frequent stuurt aan je volgers. Verzamel e-mailadressen via een e-mail service provider en schrijf waardevolle blogs, waarin je ook links kunt plaatsen naar nieuwe blogs en/of producten of diensten die je aanbiedt.

Je kunt een bredere doelgroep bereiken als je ook in een andere, grotere taal dan de Nederlandse publiceert. Hierdoor spreek je een breder en internationaler publiek aan. Met succes zou je als persoon en je blog uit kunnen groeien tot een autoriteit in jouw vakgebied!

Engelstalig schrijven

Door Engelstalig te schrijven spreek je een bredere doelgroep aan dan bijvoorbeeld in het Nederlands. Echter, wanneer Engels niet je moedertaal is, is dit een stuk lastiger. Daarnaast is de concurrentie op Engelse zoekwoorden vele malen groter.

Hoeveel geld kan je verdienen met bloggen?

In de basis kun je veel geld verdienen met een blog. In theorie is dit oneindig.

Maar er zit wel een maximum aan hoeveel mensen bijvoorbeeld dagelijks geïnteresseerd zijn in het onderwerp waar je over schrijft, of hoeveel mensen de Nederlandse taal spreken.

Wil je meer mensen aanspreken? Schrijf dan Engelstalig als je de taal goed beheerst.

Kies dus een onderwerp waarbij de doelgroep voldoende groot is om over te schrijven. Het liefst waar nog niet veel over geschreven wordt, maar wel veel naar gezocht.

En schrijf daar vervolgens voldoende over zodat je een expert wordt in een bepaald onderwerp.

Door blogs aan elkaar te linken kunnen bezoekers en gebruikers jouw expertise op het onderwerp inschatten.

Het vertrouwen van de bezoeker of lezer kan ertoe leiden dat zij een mogelijk nieuwe klant worden van jouw (digitale) producten.

Passief inkomen verdienen met bloggen?

Passief inkomen met bloggen verdien je door te bouwen aan een blog waarbij bezoekers vaker terugkomen. Jouw blogs zijn vindbaar via zoekmachines zoals Google. Maar ook YouTube en andere sociale media zoals Twitter, Instagram en LinkedIn worden ingezet.

Via e-mailnieuwsbrieven kun je gebruikers direct naar jouw blog herleiden.

Door authentiek te blijven en een autoriteit te zijn in jouw onderwerp kun je waardevol zijn voor de bezoeker.

Het is belangrijk dat de blogs waar je bezoekers heen stuurt mogelijkheden bevatten om over te gaan tot aankoop van een product of dienst. Dit wordt ook wel een call-to-action (CTA) genoemd.

Hierbij bied je actief een product of dienst via jouw website aan. Of je deelt een affiliate link naar een partner website.

Daarnaast is display marketing een mogelijkheid om geld te verdienen per bezoeker. Je krijgt betaald per vertoning van de advertentie. Je krijgt meer betaald wanneer de bezoeker klikt op de advertentie.

Gesponsorde content kan een combinatie van affiliate en display marketing zijn. Hoewel je het blog moet schrijven, kan het ook eenmalig of op de lange termijn geld blijven opleveren.

Maar het beste is om een schaalbaar, digitaal product of print-on-demand aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een e-book of online cursus.

Digitale producten zijn onbeperkt voorradig en kun je onafhankelijk van jouw aanwezigheid verkopen.

Een andere, maar minder passieve inkomstenbron van bloggen is een community website. Door exclusieve toegang tot content kun je ook wederkerig inkomen opbouwen.

Het voordeel van wederkerig inkomen is dat het stabiel en dus voorspelbaar is. Hierdoor kun je gerichter investeren in het uitbreiden van blogs en verschillende (digitale) producten.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!