Succesvol Passief Inkomen Genereren

Laatst gewijzigd: 02 december 2022
Er kunnen geen rechten of garanties ontleend worden aan de mate van succes op basis van de gegeven informatie en adviezen.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is een inkomen dat onafhankelijk van tijd en locatie wordt gegenereerd. Passief inkomen is de winst op alle investeringen die eerder zijn gedaan in tijd, kennis, middelen en/of geld in bedrijven en/of financiële producten. Er is een risico dat de waarde van de passieve inkomstenbron verminderd of zelfs geheel verloren gaat.

Een passief inkomen moet voldoende inkomsten genereren om de investering terug te verdienen, de inkomstenstroom te kunnen onderhouden en op te schalen.

Het succes van de investeringen en passieve inkomsten wordt gemeten in efficiëntie en effectiviteit. Ofwel, hoe wordt zoveel mogelijk winst gegenereerd in een zo’n kort mogelijke tijd met de geringste investering, waarbij de transactie plaatsvindt onafhankelijk van tijd en locatie?

Maar ook, welke inkomstenbron is tijdloos, waardoor het inkomen stabiel, voorspelbaar en relevant blijft?

De kans op succes in de markt moet voldoende winst opleveren ten opzichte van de investeringen van tijd, kennis, middelen en geld. 

Ook moet de totale investering in passief inkomen een acceptabel risico hebben op mogelijke vermindering of verlies van inkomsten en de investering.

Niet iedere vorm van passief inkomen wordt succesvol. Het resultaat  kan zijn dat je nooit winst maakt. Dit leidt tot een verlies of een negatief rendement. In dit geval wordt er geen passief inkomen verdiend.

Passief inkomen kenmerkt zich door eigenaarschap, onafhankelijkheid en schaalbaarheid.

Eigenaarschap betekent dat je recht hebt op de winst die voortvloeit uit de investering, bijvoorbeeld omdat je (mede-)eigenaar bent van de onderneming.

Passief inkomen wordt onafhankelijk van tijd en locatie gegenereerd, bijvoorbeeld via een internetonderneming en digitale producten die je verkoopt.

De schaalbaarheid is de mogelijkheid om veel producten of diensten te kunnen maken, vermarkten, en verkopen, bijvoorbeeld een digitaal product zoals een eBook, een blog of video kan oneindig aantal keer worden bekeken en verkocht, 24/7 en wereldwijd.

Het doel van passieve inkomsten genereren is om financieel onafhankelijk te worden van actieve inkomstenstromen. Hierbij kun je denken aan werken in loondienst of freelancing.

Financiële onafhankelijkheid door passief inkomen leidt ertoe dat je vrijer bent om keuzes te maken over de indeling van tijdbesteding van geld en om onafhankelijk van locatie te kunnen leven.

Met de investeringen in passief inkomen moet er rekening gehouden worden met alternatieve kosten of opportuniteitskosten. Deze kosten zijn het resultaat van een gemiste kans doordat je een andere investeringsopties had kunnen kiezen met meer rendement of levensgeluk dan de passieve inkomstenstroom.

Ook verzonken kosten, investeringskosten die gemaakt zijn en die je verliest door te stoppen, vormen een risico van investeren in jouw passieve inkomstenstroom. 

Deze kosten bouwen zich op, zolang je nog geen winst of passief inkomen hebt gegenereerd, maar nog wel het geloof behoudt op succes.

Geloven en te veel investeren in een onrendabel idee of financieel product leidt dus tot hogere verzonken kosten, en verlies op het moment dat je stopt of terugtrekt.

passief inkomen geldstromen

Inhoudsopgave

Meer leren over passief inkomen?

Welke soorten passieve inkomstenstromen zijn er?

Wanneer je passieve inkomsten wilt verdienen, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Je kunt je eigen merk of bedrijf starten voor passief inkomen. Denk bijvoorbeeld aan een website, webwinkel, of verkopen van digitale producten via een platform. Ook jijzelf kunt het boegbeeld van het merk en bedrijf zijn door content te delen op je eigen website of een (social media) platform;
  2. Je kunt passief inkomen genereren door te investeren in financiële producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen, fondsen, obligaties, of vastgoed.
 

Passief inkomen genereren uit investeringen op de financiële markt

Op de financiële markt kun je passief inkomen genereren uit aandelen, fondsen, of obligaties. Ook kun je investeren in vastgoed. 

Je verdient geld door uitgekeerde rente, dividend, of huurinkomsten. En je investeert geld via een investeringsplatform of je koopt vastgoed. Dit geld verdien je op structurele, periodieke basis.

Uit verkoop van financiële producten kun je tevens koers- of boekwinst ontvangen. 

Let op: je kunt je investering ook geheel of gedeeltelijk verliezen. Dit is geen financieel advies. Daarnaast moet belasting betaald worden over rendement.

Daarnaast zou je (een deel van) je huis of spullen kunnen aanbieden op een verhuurplatform. Zo verdien je geld met bestaande spullen of verhuur van spullen of ruimte (vastgoed). Denk hierbij aan Airbnb of een ander verhuurplatform.

Passief inkomen uit je bedrijf of merk genereren

Een bedrijf opzetten is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de kosten om een bedrijf op te richten en online passief inkomen te verdienen is lager dan ooit. Via het internet en andere technologieën en door samen te werken met partijen kun je snel een goedlopende internetonderneming starten.

Het voordeel van passief inkomen via het internet is dat je onafhankelijk van tijd en locatie geld kunt verdienen. Je webwinkel is 24/7, wereldwijd geopend.  

Je hoeft niet eens te kunnen coderen voor een succesvolle website.

Als je werkt met e-commerce, kun je veel werk uitbestedenopschalen, organisch groeien via de zoekmachine of platforms, of via je netwerk op social media. 

Ook kun je digitale kennisproducten aanbieden op je website, zoals een eBook of online cursus.

Wel moet je doelgroep voldoende groot zijn om een passief inkomen te kunnen verdienen. Je doelgroep kennen is waardevolle kennis voor het opbouwen van jouw bedrijf en merk.

Personal branding voor succesvolle passieve inkomsten

Als je iemand bent die informatieve en/of vermakelijke content maakt, kun je ook jezelf als merk zien. Hierdoor kun jij jezelf als merk, via personal branding inzetten.  

Dit gebruiken veel influencers en freelancers door zichzelf te tonen en promoten op sociale media, zoals LinkedIn, Twitter, YouTube, Facebook, Instagram en TikTok. 

Om goede content te maken heb je kennis, ervaring, creativiteit en talent nodig. En soms een beetje geluk.

Het hebben van een netwerk helpt om je content te delen, maar ook om samenwerkingen aan te gaan met mensen die je verder kunnen helpen.

Producten, diensten, of content aanbieden voor het genereren van passieve inkomsten

Je kunt een eigen website of een platform gebruiken om je producten, diensten en/of content te verspreiden en verkopen. 

De verkopen via het internet resulteren in passieve inkomsten. Een webwinkel of platform is 24/7, wereldwijd geopend.

Bij een platform kun je denken aan Bol.com of Amazon.com.

In een blog kun je jouw kennis, opinie of interesse delen. Het publiceren kost vrijwel niets en via zoekmachines kun je snel gevonden worden door een breed publiek.

Daarnaast kun je deze kennis ook eenvoudig publiceren in een podcast op Spotify of YouTube. Door de verschillende kanalen te koppelen kun je trouwe volgers krijgen die eerder geneigd zijn een product of dienst van je af te nemen.

Op jouw website of op de (social media) platforms kun je advertentie inkomsten, sponsoren, of affiliate marketing inzetten om passief inkomen te verdienen.

Bij advertenties verdien je pas geld als je veel bezoekers trekt naar jouw content.

Ook abonnementen en donaties kunnen een vorm van een passieve inkomstenstroom zijn. Bijvoorbeeld omdat je toegang tot exclusieve content en digitale producten aanbiedt.

Een andere mogelijkheid is om een online cursus te verkopen of een eBook te schrijven en te verkopen op je eigen website en/of via een platform

Tevens kun je eigen, of fysieke producten van een andere partij verkopen in je eigen webwinkel of op een platform zoals Bol.com of Amazon.com

Andermans producten verkopen, waarbij de fabrikant of groothandel direct levert aan de klant wordt ook wel dropshipping genoemd.

Het aanbieden van diensten is altijd mogelijk. Maar diensten zijn vaak niet schaalbaar omdat ze zijn verbonden aan tijd. Diensten worden daarom ‘geproductized’ in software of applicaties, zodat klanten zichzelf grotendeels kunnen helpen. Dit wordt ook wel Software-as-a-Service (SaaS) genoemd.

Het aanschaffen of een maandelijks abonnement op software door jouw klanten levert een voorspelbare, passieve inkomstenstroom op.

Een andere mogelijkheid is je creativiteit om te zetten in  eigen ontwerpen of merchandise en dit te verkopen, bijvoorbeeld t-shirts, kleding en mokken. Dit heet print on demand. Hierdoor hoef je geen voorraden aan te houden.

Ook kun je eigen gemaakte foto’svideo’s, en audio aanbieden op stockplatformen of verkopen via je eigen website.

Door samen te werken met een platform bereik je een breder publiek. 

Hier staat tegenover dat je door producten te plaatsen op een platform inlevert op je marges. Want deze partijen willen in ruil voor het uitbesteden van de logistiek, onderhoud en marketing een percentage van je verkopen ontvangen.

Zorg er dus voor dat je winstmarges optimaal zijn door de juiste prijs te vragen, waarde toe te voegen door uniek te zijn en met de juiste partijen in zee te gaan.

Het combineren van de bovenstaande opties, zoals een platform en je eigen website behoort tot de mogelijkheden en versterkt het merk alleen maar!

Waarom zou je moeten kiezen voor passief inkomen?

Passief inkomen kan resulteren in meer financiële onafhankelijkheid. Met passieve inkomstenstromen kun je geld verdienen, zonder dat je daar actief bij betrokken hoeft te zijn op dagelijkse en structurele basis.

Zo kan een voldoende hoog en structureel passief inkomen aanvullend of zelfs vervangend zijn van je huidige actieve inkomen.

Door passief inkomen kun je vrijer je tijd besteden, waaraan, waar, wanneer, en hoeveel je wilt.

Passief inkomen leidt ertoe dat je andere levenskeuzes kunt maken. Bijvoorbeeld omdat je zonder passief inkomen financieel afhankelijk bent van je mentale en/of fysieke gezondheid, baan, lopende rekeningen, of partner. 

Door passief inkomen kun je bijvoorbeeld vaker of langer op vakantie, meer tijd doorbrengen met familie of (klein)kinderen, of meer tijd en/of geld besteden aan je hobby’s.

Waarom zou je niet kiezen voor passief inkomen?

Passief inkomen opbouwen vraagt een lange adem. Er is geen garantie op het verdienen van een inkomen, ondanks al je inzet, moeite en geld dat je hebt geïnvesteerd. Passief inkomen draagt dus enige risico’s met zich mee.

De weg naar een volwaardig en succesvol passief inkomen is een onzekere reis.

Je kan een gedeelte of de gehele waarde van je investering verliezen. Bij actief inkomen, in loondienst, is dit risico minder aanwezig. Je wordt betaald voor je inzet, schaarste van je vaardigheden, en in de tijd die je hebt om je werk uit te voeren. Hiervoor ontvang je salaris.

In sommige gevallen is er aan actief inkomen een prestatiebonus, aandelen, of ander variabel salaris gekoppeld.

Bij passief inkomen word je onregelmatig, en op de lange termijn pas uitbetaald voor je eerdere investeringen.

Je moet veel tijd en kennis hebben om goede keuzes te maken, producten en content te produceren of onderhouden en je doelgroep te bereiken. Je zal dus ook offers moeten maken bij het bouwen aan passief inkomen. 

Je kan (nog) sneller financieel onafhankelijker worden als je je uitgavenpatroon aanpast om meer te kunnen investeren in bijvoorbeeld financiële producten. Hiervoor zal je (tijdelijk) je levensstandaard moeten verlagen om geld over te houden en opzij te zetten.

Wanneer je ervoor kiest om in de avonden en weekenden te bouwen aan je bedrijf kan dit ten koste gaan van je relaties met familie en/of vrienden.

Wanneer je weinig tot geen geld hebt, zal je in eerste instantie aangewezen zijn op het opbouwen van een bedrijf of (persoonlijk) merk om je eerste passieve inkomsten te verdienen. 

De kunst van het genereren van passief inkomen is vooral klein te beginnen en kennis op te bouwen terwijl je aan het bouwen bent aan je bedrijf of merk.

Als je persoonlijke situatie het niet toelaat om extra te werken of te bouwen aan een bedrijf of merk, dan is passief inkomen mogelijk een brug te ver.

Hoewel het rendement heel hoog kan zijn van een eigen bedrijf, kan het rendement op passieve inkomsten investeringen ook negatief zijn of lang op zich laten wachten.

Een te kleine investering is soms niet rendabel. Je zal bijvoorbeeld meer tijd of (advertentie)budget moeten vrijmaken voordat de investering loont.

Een klein netwerk hebben die naar jou kan verwijzen, of nog geen autoriteit zijn in jouw vakgebied kan de groei van je passieve inkomstenstroom ook remmen.

Het missen van een ondernemende mindset in jouw omgeving, iemand die je uitdaagt en motiveert, kan je tegenhouden de stap naar passief inkomen of ondernemerschap te maken. 

Ook vraagt de mindset om te kunnen gaan met risico’s en onzekerheid om mogelijk verlies van de investering en inkomen mentaal te kunnen verwerken. Handelen met emotie kan resulteren in verkeerde keuzes.

Laat je niet te veel leiden door de mening van anderen, maar sluit je hier ook niet voor af. Want een goede ondernemer luistert kritisch en aandachtig naar de mening of expertise van anderen.

Daarnaast moet je zelf consequent en constructief zijn in het blijven opschalen en onderhouden van passieve inkomstenstromen, zeker in het begin.

Ondanks de negatieve zaken rondom passief inkomen of ondernemerschap, geldt ook het spreekwoord: wie niet waagt, wie niet wint.

Hoe verdien je succesvol een passief inkomen?

Passief inkomen succesvol verdienen gaat niet van de een op de andere dag. Een passieve inkomstenstroom is vaak ook niet gratis. Dit is zeker het geval als je je tijd omrekent naar geld.

Een passieve inkomstenstroom vraagt investeringen vooraf in tijd, kennis, middelen en geld. Uiteindelijk moet er voldoende geld verdiend worden om de kosten van het onderhouden van passieve inkomstenstroom te kunnen overtreffen. Alles wat meer is, is jouw winst. 

Bij een rendabele passieve inkomstenstroom is dit niet erg, maar wanneer het een negatief rendement oplevert kan het een probleem vormen op de lange termijn.

Van passief inkomen word je niet slapend rijk. Hier staat (veel) werk vooraf, tijd, kennis, middelen, geld, en risico tegenover. Echt passief inkomen bestaat dus niet.

Met name in de opstartfase moet je veel tijd investeren om kennis op te doen en op te schalen.

Hoe waardevol vind jij je eigen tijd? Voor welk (potentiële) inkomen sta jij op? Heb jij de discipline om vol te houden om in jouw concept te blijven investeren en verbeteren? 

Hoeveel vrije tijd heb je nodig om op te laden? Weet je ook wanneer je moet stoppen met investeren?

Wat is de door jou gewenste balans tussen de tijd die je wilt besteden aan werk ten opzichte van de tijd met familie, vrienden, of hobby’s?

Passieve inkomstenbronnen starten en onderhouden is niet duur. En zeker niet als je werkt met middelen die je al in bezit hebt of toegang toe hebt. 

Denk aan een smartphone met internet. Die zou je al succesvol kunnen inzetten om content te maken en te publiceren op social media of YouTube. 

Via YouTube verdien je passief inkomen door advertenties voor, tijdens, en na je video te plaatsen, of affiliate marketing toe te passen.

Wanneer je hiermee geld verdient, doe je er verstandig aan dit te herinvesteren in meer kwaliteitkwantiteit en bereik van deze content. 

Hoe meet je het succes van een passief inkomen? Is dit rijkdom in geld? Hierdoor kun je mooie spullen kopen en leuke dingen doen privé of investeren in groei, maar zonder zekerheid. 

Of is dit rijkdom in waardevolle tijd, zodat je tijd hebt om te doen en laten wat je wilt, waar, en wanneer je maar wilt? Niks moet, alles mag! 

Of misschien is het een combinatie van tijd én geld? De financiële onafhankelijkheid om te kunnen leven en keuzes te maken om te werken waar, waaraan, wanneer en hoeveel je wilt.

Naast de investeringen vooraf, loop je bij passieve inkomsten het risico deze investering te verminderen of zelfs te verliezen. 

Door systemen, processen, en taken te optimaliseren, automatiserendelegeren en uit te besteden kun je je passieve inkomstenstroom zo efficiënt mogelijk maken. Dit heeft als gevolg dat je eenvoudiger kunt opschalen in inkomsten of waarde en/of afbouwen van tijd die benodigd is voor onderhoud van de passieve inkomstenstroom.

De investering in middelen of mensen die taken voor je uitvoeren weeg je af tegen hoe waardevol jij jouw tijd vindt of (tijdelijk) minder inkomen wilt verdienen totdat je bedrijf is opgeschaald.

Door diversificeren naar meerdere passieve inkomstenstromen, over een of meerdere bedrijven en/of financiële producten, kun je het risico, de pieken en dalen van inkomsten gelijkmatiger verdelen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van één inkomstenbron. Mocht die, om welke reden dan ook, afnemen. Dan vang je de grootste klappen op.

Tijdsinvestering in passieve inkomstenstromen

Je hebt tijd nodig om je bedrijf op te starten, kennis op te doen, en taken uit te voeren. 

Ook voordat je dividend, huur of rente krijgt uitgekeerd, moet je vaak veel geld vooraf investeren, wil je in absolute getallen financieel onafhankelijk worden.

Als je bijvoorbeeld een eBook of blog wilt schrijven of een online cursus wilt opnemen zal dit toch enige tijd kosten voordat je dit online hebt gepubliceerd. 

De content voor de cursus moet bedacht, uitgeschreven, opgenomen, bewerkt, gepubliceerd, gepromoot, en gemonitord worden. Daarnaast kun je ook nog de interactie opzoeken met je kijkers of volgers zodat ze misschien nog meer producten of diensten kopen.

Maar het online hebben staan en verkopen van deze digitale producten of content betekent nog niet dat je veel kijkers of betalende klanten hebt. Zonder promotie en unieke personal branding, geen kijkers, volgers, of klanten die terugkomen voor jouw content. 

Je moet waarde kunnen toevoegen aan het leven van een ander met jouw product, dienst of content.

Investeren van kennis in passieve inkomstenstromen

Je hebt kennis nodig, bijvoorbeeld hoe je (online) marketing en administratie van je bedrijf kunt doen, of hoe je een video opneemt en bewerkt. Ook een aandelenanalyse voor een investering vraagt om extra kennis over dit financiële product en bedrijf. 

Blindelings financieel advies opvolgen is ook niet verstandig. Dus de analyse in het financiële product op de financiële markt is een investering die zich uiteindelijk terugbetaald wanneer jij je keuze beter kunt onderbouwen.

Je hebt tijd nodig om deze kennis op te doen. Kennis doe je ook op door ervaring. Leren door te doen. Ook door ervaringen van anderen te lezen, zien en luisteren, en door met mensen in gesprek te gaan kun je kennis opdoen. 

Deze kennis kun je omzetten in een (digitaal) product te maken. Denk bijvoorbeeld aan een blog, eBook, of online cursus.

Investeren van middelen in passieve inkomstenstromen

Je hebt toegang of bezit van middelen nodig om je bedrijf op te zetten of toegang te krijgen tot platforms en infrastructuur. 

Middelen zijn voorwaardelijk voor passieve inkomstenstromen. Middelen bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om digitale producten of content te maken, (offline) adverteren, passieve inkomstenstromen optimaliseren, of investeren in de financiële markt. 

Voor je bedrijf en financiële markten heb je toegang tot een computer of smartphone met internet nodig. 

Een website moet je ook kunnen onderhouden. Als in, je moet ook een domeinnaam jaarlijks betalen, hosting, en content op deze website plaatsen en actueel houden. Dit middel kost tijd en geld.

Een middel dat je kunt inzetten voor een groter bereik is je netwerk. Zij kunnen nieuwe klanten aanleveren door jouw berichten en website te delen met anderen via sociale media.

Ook kun je samenwerkingen aangaan binnen je netwerk, waardoor je van elkaars volgers of klanten kunt profiteren.

Investeren van geld in passieve inkomstenstromen

Je hebt geld nodig om te kunnen investeren in opschalenoptimaliseren, automatiseren, delegeren, of uitbesteden van taken.

Hierdoor hoef je vrijwel geen eigen tijd te investeren in operationele taken, maar wel in coördinerende taken. Coördineren is het aansturen van alle processen en mensen. Dit kost in theorie minder tijd dan het operationeel uitvoeren van taken. Ook het coördineren zelf kun je uitbesteden aan een manager.

Geld heb je bijvoorbeeld nodig voor het opschalen van je totale financiële portfolio of door het kopen van advertenties om je bereik te vergroten en dus nieuwe klanten te werven heb je geld nodig.

Door meer geld te verdienen (omzet/salaris) dan dat je uitgeeft (kosten/levensstandaard), genereer je inkomen (winst/spaargeld). 

Geld is het gegenereerde resultaat uit één of meerdere (passieve) inkomstenstromen.

Passief inkomen laten groeien door herinvesteren, opschalen en optimaliseren 

Door de winst of spaargeld en rendement te herinvesteren kun je opschalen in kwaliteit, kwantiteit en bereik. Hierdoor kun je nieuwe passieve inkomstenbronnen aanboren. 

Ook kun je door herinvesteringen in optimalisaties en automatisering meer tijd vrijmaken en groeien. 

Daarnaast kun je jouw investeringsportfolio uitbreiden en laten groeien, waardoor je nog meer passieve inkomsten kunt verdienen.

Jouw levensstandaard bepaalt de afhankelijkheid van actief inkomen

Je afhankelijkheid van inkomen wordt bepaald door jouw levensstandaard en bijbehorend uitgavenpatroon. Je hebt een minimum aan geld nodig om in je basis levensbehoeften zoals eten, drinken, onderdak, elektriciteit, water en zorg te voorzien. 

Als je passieve inkomsten structureel groter is dan je actieve inkomsten (salaris uit werk voor tijd), kun je overwegen om minder te werken of helemaal te stoppen met werken.

Stoppen met actieve inkomsten zonder evenredige passieve inkomsten plus een concreet plan of kennis is onverstandig. Je kunt passief inkomen altijd langzaam opbouwen naast je reguliere werk.

Iemand met als levensstandaard een gezin in een groot koophuis, een luxe auto, en drie keer per jaar op vakantie gaan zal aanzienlijk meer passief inkomen moeten verdienen dan iemand met een klein huur appartement, alleenstaand, en geen auto.

Ook door geld over te houden door zuinig en spaarzaam te leven houd je geld over om te investeren in een passieve inkomstenstroom.

Door de financiële onafhankelijkheid die passief inkomen mogelijk maakt, kun je regie (terug)nemen over je leven, doordat je zelf je tijd en locatie kunt bepalen waar je woont en werkt. 

Het werk bepaalt niet meer je leven, maar je bepaalt waaraan, wanneer, waar en hoeveel je werkt.

Houd er wel rekening mee dat je nog steeds je passieve inkomstenstroom moet onderhouden met zowel tijd als geld.

Succesvol passief inkomen genereren is afhankelijk van de juiste mindset, kennis en timing

Een succesvolle passieve inkomsten mindset vraagt jou om risico’s te nemen, discipline te hebben, en te experimenteren met het potentieel om een passief inkomen te genereren met je investeringen. 

Passief inkomen vraagt ook een creatieve en ondernemende geest om kansen te herkennen en beslissingen op het juiste moment te nemen. 

De investeringen die je doet, zullen in balans moeten zijn met wat verantwoord is. Zoals een acceptabel risico nemen om mogelijke inkomsten en de investering te verminderen of verliezen en niet in je levensstandaard tekort te komen. 

Het is verstandig stapje voor stapje je passieve inkomstenbronnen op te bouwen en geen grote risico’s of investeringen te doen zonder dat je weet of het succesvol zal zijn. 

Test, luister en experimenteer zoveel mogelijk en doe over de tijd heen kennis en ervaring op.

Verkeerde beslissingen en keuzes op basis van onervarenheid maakt iedereen. En fouten maken is niet erg, zolang je hiervan leert. Dit kun je zelf, maar hierbij kunnen ook anderen helpen. 

Leren door te doen, en leren door te falen is belangrijk bij het opbouwen van een of meerdere passieve inkomstenstromen.

Ook externe factoren en timing spelen een belangrijke rol bij mogelijke risico’s. Op deze factoren heb je niet altijd invloed. 

Kennis draagt bij om snellere en betere beslissingen te maken. 

Investeer daarom met kennis én nooit meer dan dat je kunt/wil verliezen aan inkomen of investering. Laat je levensstandaard niet onder de investering lijden.

Voor wie is passief inkomen genereren interessant?

Passief inkomen genereren is interessant voor mensen die naast hun huidige baan, pensioen, of studie, inkomen willen verdienen. Ook wanneer je ondernemer, freelancer, of werkloos bent kan passief inkomen een verdienmodel zijn dat leidt tot minder financiële zorgen en gejaagdheid, waardoor je succesvoller je aandacht kunt besteden aan het bouwen van je inkomstenstroom.

Passief inkomen maakt je niet slapend rijk. Maar je hoeft ook niet rijk te zijn om een passief inkomen te starten en op te bouwen.

Passief inkomen genereren als freelancer

Als je ondernemer of freelancer bent, wil je niet altijd achter een opdracht of klant aanjagen. Koude acquisitie is soms ongemakkelijk.

Het kan voorkomen dat je als freelancer of ondernemer even minder of geen opdrachten of klanten hebt. Tegelijkertijd moet je jezelf kunnen voorzien in je levensstandaard. 

Om deze druk te verminderen, kan je de tijd dat je minder of niet voor een klant of opdrachtgever werkt bouwen aan je passieve inkomstenstromen en merk.

Een online verdienmodel in je onderneming, gebaseerd op de principes van passief inkomen, kan hierbij helpen.

Passief inkomen verdienen als student

Ook wanneer je naar school gaat of studeert kan passief inkomen opbouwen interessant zijn. Als student heb je onregelmatig les en tijd over. Hierdoor kun je experimenteren met het opzetten van je eigen bedrijf. 

Als student doe je de nieuwste kennis op in de collegebanken. Deze kennis kun je direct inzetten in je bedrijf, delen of omzetten naar een (digitaal) product. 

Ook ontmoet je tijdens je studententijd andere mensen waarmee je kunt samenwerken, die je inspireren, motiveren, waardoor je leert.

Het opzetten van je bedrijf in je studententijd leert je hoe je voor jezelf kunt werken. Ook doe je andere kennis en ervaring op in je bedrijf die je je hele leven, ook als je kiest voor een actieve inkomstenbronnen, kunt inzetten.

Veel studenten wonen nog thuis, hebben lange vakanties, geen koophuis, en zijn minder gebonden aan een partner. Hierdoor ben je als student minder financieel afhankelijk. 

In de eerste plaats omdat je als student minder inkomen nodig hebt om te voorzien in je levensstandaard, en ten tweede omdat je minder gebonden bent aan deze levensstandaard.

Passief inkomen genereren als gepensioneerde

Ook als je met pensioen bent of gaat, kan het zo zijn dat je inkomen terugvalt naar alleen AOW zonder aanvullend pensioen.

Je wilt wel kunnen genieten van je oude dag, maar je kunt dit niet doen zolang je inkomen niet voldoende is of als je niet voldoende spaargeld hebt om van te leven, wat bijvoorbeeld verdampt door inflatie. 

Als iemand die bijna met pensioen gaat of pensioengerechtigd is, kun je alle kennis en ervaring uit je loopbaan omzetten in een digitaal product of content.

Hierdoor gaat jouw kennis niet verloren en kun je door het delen van deze kennis op je oude dag bijverdienen.

Niet alleen meer geld verdienen, maar ook geld besparen in je uitgavenpatroon

Is je uitgavenpatroon hoog door een hoge levensstandaard? Dan kun je ook overwegen om minder uit te geven en dus meer geld over te houden. Hierdoor zou je minder kunnen werken of dit geld opzij kunnen zetten in investeren in de financiële markt of in je eigen bedrijf.

Conclusie

Passief inkomen kan resulteren in financiële onafhankelijkheid. Je hoeft niet rijk te zijn om passief inkomen te genereren. 

Maar wat je wel moet hebben is een mindset waarbij je kunt omgaan met risico’s, onzekerheid, en besluitvaardigheid zodat je keuzes over tijd en geld goed kunt afwegen.

Een passieve inkomstenstroom genereer je door kennis op te doen, tijd te investeren, discipline en de lange adem.

Er zijn tal van mogelijkheden om te investeren in je eigen bedrijf of merk en te verkopen via het internet. Ook kun je investeren in de financiële markten.

Echter, niet iedere investering in een passieve inkomstenstroom is succesvol. Je investering kan minder waard worden, een negatief rendement opleveren of zelfs geheel verloren gaan.

Wanneer je risico’s neemt, moet je blijven experimenteren met je product, dienst, en/of content om daarnaast veel kennis op te doen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Deze producten, diensten en content kun je vaak goedkoop of geheel gratis aanbieden via je eigen website of (social media) platformen, waardoor je een groter bereik hebt en dus meer potentiële klanten bereikt.

Het hebben van een of meerdere passieve inkomstenstromen kan je levensgeluk verhogen doordat je financieel onafhankelijk bent, waardoor je zelf je tijd kunt bepalen en bepalen waar je werkt.

Hoe meer het uitgavenpatroon van jouw levensstandaard overeenkomt met de hoeveelheid passieve inkomsten, hoe financieel onafhankelijker je kunt leven.

Let op: aan de informatie op joelrepko.com kunnen geen rechten of garanties ontleend worden. Er zijn risico’s aan het maken van investeringen en de mate van succes is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder factoren waar je geen invloed op hebt.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!