passief inkomen
passief inkomen

Passief inkomen verdienen met vastgoed

Wil je passief inkomen verdienen met het verhuren van (een deel van) je huis, vastgoed of onroerend goed?

De vastgoedmarkt in Nederland, maar ook in Europa en wereldwijd is het een interessante markt om in te beleggen. Door te beleggen in vastgoed kun je mogelijk passief inkomen verdienen.

Vastgoed kan een passief inkomen genereren, maar vastgoed kan ook een dagtaak zijn, zoals het regelen van onderhoud, verhuur, en contact met huurders.

Veel van deze taken rondom vastgoed kun je uitbesteden, waardoor passief inkomen uit vastgoed realistisch wordt.

Echter, er zijn wel risico’s gebonden aan beleggen in vastgoed. Je kunt maximaal de totaal belegde of geïnvesteerde waarde verliezen.

Dit blog bevat geen financieel advies, en er zijn geen garanties tot succes, noch aansprakelijkheid tot succes.

Waarom is beleggen in vastgoed aantrekkelijk in Nederland?

Er is in Nederland schaarste op de particuliere woningmarkt, en wonen is duur geworden door vaste lasten en energiekosten. Door alle ontwikkelingen op de vastgoedmarkt in het gehele land, is het aantrekkelijk daarin te investeren.

Verhuren van woningen of bedrijfsruimte kan al op het moment dat je een kamer over hebt.

Alleen zijn er wel nationale en lokale regels om een woning te mogen verhuren. Ook mag je van de meeste particuliere hypotheekverstrekkers niet je woning verhuren of onderverhuren vanwege de risico’s voor hen als geldverstrekker.

Ook kun je kiezen tussen verhuur voor korte duur en verhuur voor lange duur.

Vastgoed kan een interessante keuze zijn voor mensen die wat vermogen hebben liggen en dit zouden willen investeren. Ook mensen die de vaste lasten van hun woning willen delen kan verhuur van vastgoed een interessante inkomstenstroom zijn.

Profiteren van vastgoed én passief inkomen kan via een Real Estate Investment Trust (REIT).

Er zijn dus een aantal manieren hoe je een passief inkomen kunt verdienen met vastgoed:

Voordelen van beleggen in vastgoed

Het voordeel van investeren in vastgoed is dat de passieve inkomstenstroom voorspelbaar en stabiel is. Ook is er veel vraag naar particuliere woonruimte in Nederland door het stijgend aantal inwoners, mensen die langer thuis blijven wonen en kleinere huishoudenssamenstellingen.

Nadelen van beleggen in vastgoed

Het nadeel van investeren in vastgoed is dat, als je zelf eigenaar bent van een woning, je woning deelt of verhuurt aan anderen. Je bent verantwoordelijk voor de investeringen, kosten en risico’s van het vastgoed en de oplossing van deze risico’s.

Daarnaast kun je ook minder gemakkelijk geld liquide maken als eigenaar, dan bijvoorbeeld op de aandelenmarkt.

De woning in eigen beheer, zonder taken concreet uit te besteden, kan ook minder passief inkomen opleveren dan gehoopt.

Is beleggen in vastgoed te complex? Dan kun je ook passief inkomen verdienen door te beleggen in de financiële markt.

Passief inkomen verdienen met een woning voor korte termijn

Je kunt al snel relatief passief inkomen verdienen door een kamer of je huis te verhuren.

De verhuur kun je onder andere aanbieden via Marktplaats, een makelaar, via Booking.com of Airbnb.

Mocht je nog een stukje tuin, een veldje of iets dergelijks hebben, dan kun je caravan of kampeerplekken aanbieden.

Verhuur van (een gedeelte van) de woning op de korte termijn heeft meestal een toeristisch doel. Daarom moet hier btw en toeristenbelasting over betaald worden.

Ook mag je in sommige gemeenten beperkt aantal dagen per jaar of niet verhuren op de korte termijn.

Daarnaast vallen huurinkomsten onder de inkomstenbelasting.

Houd dus rekening met de regels van de overheid, banken en gemeenten, totale kosten en lasten die je kwijt bent met het verhuren op korte termijn. Ook de belastingregels over het verhuren moet je goed kennen of bespreken met je boekhouder.

Het kan verschillen, afhankelijk van de diensten en andere zaken, of verhuur van de woning in box 1 (werk) of box 3 (vermogen) valt bij de belastingdienst.

Passief inkomen met verhuur van je huis op lange termijn

Hoe langer de termijn van huur, hoe passiever het inkomen is op verhuur van je huis.

Bij verhuur op lange termijn, langer dan een halfjaar, hoef je geen btw te heffen over de huurinkomsten.

Je kunt ervoor kiezen contracten voor een bepaalde tijd aan te bieden of voor onbepaalde tijd. De huurder heeft zodoende huurbescherming. Het wordt lastiger een huurder uit de woning te zetten, mits deze aan alle verplichtingen voldoet. De maximale duur van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd verschilt per type woning. Maximaal 2 jaar voor een zelfstandige woning en 5 jaar voor een onzelfstandige woning.

Echter, verhuur van (een deel van) de woning is niet altijd toegestaan door gemeenten of de hypotheekverstrekker, omdat dit mogelijke nadelige gevolgen en risico’s voor hen heeft.

Om het risico te beperken doe je er goed aan een huurovereenkomst te maken.

Ook kun je een makelaar of vastgoedpartij inschakelen die de verhuurtaken op zich pakt, waardoor je minder tijd kwijt bent met huurders en dus passief inkomen verdient.

Hierbij kun je denken aan overlast, illegale activiteiten,

Verhuur van kantoor, magazijn, of winkelruimte

Naast vastgoed voor particulieren kun je ook passief inkomen verdienen met verhuur aan zakelijke partijen.

Passief inkomen verdienen met een vakantiewoning

Een bijzondere categorie in het vastgoedsegment is het verhuren van woningen die specifiek is gericht op toerisme. Een vakantiewoning, of tweede huis, kun je in eigen beheer verhuren, maar de meeste vakantiewoningen worden aangeboden door toerismebedrijven, campings en vakantieparken.

Denk hierbij aan partijen als Center Parcs, Dormio of Landal die voor investeerders huizen aanbieden.

Investeerders hebben dan de keuze of zij deels of het gehele seizoen de vakantiewoning verhuren. Bij sommige parken zijn hiervoor specifieke regels. Bijvoorbeeld in welke periode je mag huren of het rendement dat je ontvangt.

Laat je goed informeren in het vakantievastgoedproject, zeker als je een vakantiewoning in het buitenland wilt hebben.

Het investeren in vastgoed valt meestal buiten het toezicht van de AFM, waardoor u niet wordt beschermd door mogelijke risico’s die de volgens de AFM hadden moeten worden onderzocht.

Als iets of het rendement te mooi is om waar te zijn, dan is dit ook vaak zo.

Vaak worden van de bruto huurinkomsten nog kosten afgetrokken, waardoor goed gekeken moet worden naar het netto rendement.

Investeren in buitenlands vastgoed is sowieso lastiger dan in Nederland door alle verschillende regels.

Het rendement is een indicatie, wat vergelijkbare projecten hebben opgeleverd. Als het rendement niet gehaald wordt, betekent dit dat je gekort kan worden op de winstuitkering.

Laat je goed informeren voordat je investeert in toeristisch vastgoed van je eigen woning, want de regels zijn sinds 1 januari 2021 gewijzigd en kunnen per gemeente verschillen.

Passief inkomen verdienen met garageboxen en parkeerplaatsen

Het aanschaffen van garageboxen of parkeerplaats is vrij goedkoop en onderhoudsarm. Daarnaast is er steeds meer vraag naar opbergruimte of parkeerruimte. Het verhuren van garageboxen kan een aantrekkelijke manier zijn.

Ook parkeerplaatsen worden regelmatig aangeboden. Zeker in stedelijk gebied kan het verhuren van een parkeerplaats een aantrekkelijke investering zijn.

Ook voor bedrijven met grote parkeerplaatsen in en rondom grote steden zijn er interessante opties om buiten de pieken van kantoortijden parkeerruimte te verhuren. Hierbij kan gedacht worden aan een samenwerking met Parkbee.

Passief inkomen verdienen met onderverhuur van (gedeelte van de) woning

Ben je huurder en wil je toch passief inkomen verdienen, dan kun je mogelijk onderverhuren.

Trek je bij iemand anders in, ben je een lange termijn in het buitenland, dan is onderhuur van jouw woning of kamer een goede mogelijkheid.

Ook kun je onderverhuren om de vaste lasten voor huur, energie, en internet delen.

Bij onderverhuur verhuur je (een deel van) de woning aan een ander van een huis dat je al huurt. Maar je moet altijd toestemming hebben van de verhuurder om dit te mogen doen.

Onder bepaalde omstandigheden krijg je vrijstelling als je eigenaar bent van de woning.

Passief inkomen door verhuur van zakelijk vastgoed

In de zakelijke markt zijn verschillende mogelijkheden om te investeren. Alleen gaan de meeste leningen via geldverstrekkers, investeerders of obligaties.

Bij zakelijk vastgoed kun je denken aan:

  • Kantoren
  • Bedrijfspanden en productielijnen
  • Winkels en winkelcentra
  • Gezondheidszorg
  • Toerisme en vakantie
  • Horeca

Passief inkomen met een Real Estate Investment Trust (REIT)

Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Het bedrijf of fonds dat rondom de REIT is opgebouwd is verantwoordelijk voor het verzamelen en verdelen van inkomsten uit onroerend goed. Voornamelijk dus vastgoed. Een REIT lijkt hiermee op een ETF, waarbij het verschil de bron van inkomsten is, namelijk bedrijfswinsten en huurinkomsten.

REIT’s kunnen opgebouwd zijn uit verschillende type vastgoed, of verspreid over verschillende regio’s. Denk hierbij aan particulier vastgoed, hypotheken, zakelijk vastgoed, winkels etc.,

In een REIT wordt het risico tussen alle vastgoedobjecten die worden beheerd verdeeld.

Een REIT bouwt niet, maar beheerd wel vastgoed.

Een REIT is de ultieme manier om met vastgoed passief inkomen te verdienen, omdat jij als belegger geen omkijken hebt naar het vastgoed. Dit kan wel betekenen dat je rendement lager is. En als belegger loop je nog steeds het risico geen of negatief rendement te hebben. Lees daarom goed de bijsluiters voordat je investeert in vastgoed.

Het inkomen van een REIT bestaat uit uitgekeerd rendement of stijgingen in de waarde van het desbetreffende REIT-aandeel.

REIT aandelen worden verhandeld op de financiële markt en kun je onder andere aanschaffen via DEGIRO.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!