passief inkomen
passief inkomen

Passief inkomen verdienen met beleggen

Beleggen is de meest laagdrempelige en onafhankelijk manier om passief inkomen te genereren.

Het aantal financiële producten op de financiële markt waarin je kunt investeren is oneindig. Ook de hoeveelheid geld dat je erin steekt is in principe oneindig.

Echter, bij beleggen zijn er risico’s. Je kunt een gedeelte of alles verliezen wat je hebt ingelegd. Je hebt kennis nodig over het financiële product of bedrijf om een goede investeringsbeslissing te maken.

Naast bedrijven zijn er tal aan andere opties om te beleggen, zoals fondsen, aandelen, obligaties, valuta, commodities en vastgoed.

Disclaimer: dit blog bevat geen financieel advies, beleggen neemt risico’s met zich mee. Je kunt een gedeelte of de gehele belegde waarde verliezen. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen om te voorzien in jouw levensonderhoud of geleend geld. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit of andere blogs op deze website. Lees je goed in, want beleggen neemt ook kosten met zich mee en succes is niet gegarandeerd.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren in, veelal in financiële producten. Als investeerder neem je risico door (gedeeltelijk) eigenaar te worden van van een lening, bedrijf of fonds. De bekendste beleggingsproducten zijn aandelen, obligaties, opties, vastgoed of valuta.

Het rendement is de gemiddelde winst die de belegger boekt. De winst wordt gemeten in het verschil in de waarde van de beleggersportefeuille in procenten. Dit wordt ook wel rendement genoemd.

Met beleggen zijn er 4 manieren hoe rendement kan worden geboekt:

  • Inkomsten uit dividend
  • Inkomsten uit rente
  • Inkomsten uit huur
  • Winsten uit koers- of waardestijging

Naast beleggen in bedrijven en goud zijn er ook exotische beleggingsproducten zoals kunst, auto’s, en cryptovaluta.

Waar moet ik beginnen met beleggen?

Door het internet is toegankelijk geworden voor de gewone mens. Er zijn diverse beleggingsplatforms die beleggingsproducten aanbieden zoals ABN-AMRO, Rabobank of ING. Naast de traditionele banken zijn er ook platforms zoals Saxo en DEGIRO actief in Nederland.

Via deze platformen

Doordat je vrijwel niets hoeft te doen, naast geld investeren en risico nemen, is beleggen de meest passieve vorm van inkomen.

Er zijn ook beleggers die dagelijks beleggen en met flitshandel geld verdienen op koerswinsten.

Beleggen kun je vanaf nul beginnen, maar de grote winsten vraagt om een lange adem.

Waarom je moet beginnen met beleggen?

Beleggen is een interessante manier om geld te verdienen. Je verdient namelijk geld door het rendement als dividend, rente, huur, of koersstijging. Het is de meest passieve vorm van een inkomen verdienen.

Maar voordat je een volwaardig passief inkomen verdient, moet je een flink vermogen belegd hebben.

Om sneller te kunnen groeien is het goed om spaarzaam te leven. Het geld dat je overhoudt (verschil tussen inkomsten en uitgaven) kun je opzij zetten op een beleggingsrekening.

Het rendement dat je behaalt kan opnieuw belegd worden. Dit wordt compound interest genoemd. Er vanuit gaande dat het rendement gemiddeld gezien over de tijd positief is.

Dit betekent met een gemiddelde groei van 3% per jaar, dat je het ingelegde bedrag binnen 24 jaar hebt verdubbeld. Met 38 jaar is dit verdrievoudigd. En met 47 jaar is dit verviervoudigd.

Van 24 jaar duurt het daarna maar 14 jaar en vervolgens 9 jaar om het vermogen te verviervoudigen. Waarbij een gemiddelde groei van 3% conservatief is ingeschat.

Er zijn veel beleggingsopties beschikbaar via de eerder genoemde beleggingsplatformen. Lees je veel in over de verschillende financiële producten en beleggen voordat je een belegging aanschaft.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in aandelen en dividend

Dividend is de winstuitkering van een onderneming die je ontvangt op basis van het risico dat je neemt door te beleggen. Dit kan een aandeel in een bedrijf of een fonds zijn. Dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders om het een aantrekkelijke investering te maken.

Door dividenduitkeringen neemt het aantal liquide middelen (geld) in de onderneming af.

Jouw eigen onderneming (vaak een B.V., zelden een N.V.) kan ook dividend uitkeren aan jou als (mede-)aandeelhouder.

Aandelen worden uitgegeven om geld op te halen op de financiële markt voor het bedrijf of de eigenaren. Aandelen geven stemrecht en/of recht op winstuitkering.

Een onderneming kan ook verschillende type aandelen uitgeven, zoals preferente aandelen met meer stemrecht en/of meer winstuitkering.

Aandelen worden verhandeld op een beurs, zoals de AEX. Iedereen kan de actuele waarde volgen via het internet, beleggingsplatformen en apps.

Het beursgenoteerde bedrijf is verplicht cijfers te delen en de strategische plannen bekend te maken om investeerders op de hoogte te brengen.

Op basis van deze documenten kun je als belegger een weloverwogen beslissing maken om te investeren in het bedrijf, om vervolgens één of meerdere aandelen te kopen.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in een beleggingsfonds

Voor het internetbeleggen werd veel geld belegd in traditionele fondsen door vermogensbeheerders en pensioenfondsen. De fondsbeheerders handelen actief in aandelen van bedrijven met het geld van de beleggers.

De koers van een beleggingsfonds wordt bepaald door de beurs en de keuzes van de vermogensbeheerders.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Funds. In gewoon Nederlands is dit een investering in een groep bedrijven of andere financiële producten, samengesteld in een fonds.

Zo wordt een samenstelling gemaakt van verschillende bedrijven uit verschillende landen, industrieën, obligaties, en indexen om een divers en gemiddeld rendement te behalen.

Deze spreiding over verschillende financiële producten zorgt voor een uitgemiddeld rendement. Hoe meer je investeringen spreidt, hoe lager het risico.

Een lager risico betekent ook vaak een lager rendement.

Een ETF wordt verhandeld op de beurs. Er is wel een verschil met een traditioneel beleggingsfonds. Want een traditioneel beleggingsfonds handelt actief. Bij een ETF wordt er passief gehandeld.

Voor investeerders wordt vanuit het ETF beleggersinformatie verstrekt. De initiator van het ETF moet transparant zijn over de investeringen met een beleggingsbrochure.

De transactiekosten door het passieve beheer zijn laag. Hierdoor is de winstafdracht aan het fonds op basis van het rendement laag.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in grondstoffen

Veel beleggers investeren in goud of andere edelmetalen en grondstoffen. Deze grondstoffen worden ook commodities genoemd.

De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Denk hierbij aan goud, zilver, titanium, koffie, graan, of mais. Door hierin te handelen kun je alleen profiteren van potentiële koersstijgingen.

Je moet dus veel inzicht hebben in de effecten die een koersstijging of -daling veroorzaken. En op basis daarvan op tijd inkopen en verkopen.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in valuta

Je kunt ook handelen in valuta. Het passieve inkomen dat je kunt verdienen is dat je profiteert van koersstijgingen van de verschillende valuta.

De belangrijkste valuta waarmee wordt belegd zijn wereldmunten zoals de Euro, Amerikaanse Dollar, Britse Pond, Chinese Yuan en Japanse Yen.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in cryptovaluta

Een risicovolle manier van beleggen en passief inkomen is door te beleggen in cryptovaluta. Cryptovaluta kunnen interessant zijn als je van risico nemen houdt.

Echter moet je goed weten wat je doet, en zelfs de munten die stabieler zouden moeten zijn zoals Bitcoin en Ethereum kennen grote koersstijgingen en -dalingen.

Tegenwoordig zijn er ook andere producten waarmee je met cryptovaluta passief inkomen kunt verdienen. Denk hierbij aan het uitlenen van cryptovaluta of het kopen van NFT’s.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in obligaties

Obligaties zijn leningen die worden verhandeld op de financiële markt. Vaak worden deze uitgegeven door overheden (staatsobligaties) of grote bedrijven om te investeren in grote projecten.

De rente die je krijgt uitgekeerd is afhankelijk van het risico dat je loopt. Het risico is dat de obligatie uitgever de lening niet kan betalen. Voor een land als Nederland is het risico vrij laag voor een belegger in staatsobligaties.

Voor landen en bedrijven in Zuid-Europa of andere werelddelen liggen de rentes hoger, maar zijn de risico’s dus ook hoger. Bijvoorbeeld omdat deze landen al hoge schulden hebben.

Je kunt naast de rente ook profiteren van koersstijgingen van de obligatie, omdat deze worden verhandeld op de financiële markt.

Een obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd, waarop de lening wordt uitbetaald en rente wordt uitgekeerd. Dit kan enkele maanden tot 10 jaar of langer zijn.

De looptijd bepaalt ook het risicoprofiel en dus de hoogte van de rente.

Passief inkomen verdienen door geld uit te lenen via peer-to-peer platformen of crowdfunding

Er zijn steeds meer peer-to-peer initiatieven waarbij geld wordt uitgeleend tussen individuen of (kleine) bedrijven. Je leent direct geld uit zodat zij kunnen investeren.

Een Nederlands platform is Lender & Spender. Of een Europees platform zoals Nibble.

De rentes zijn vaak redelijk aantrekkelijk, alleen het risico is minder aantrekkelijk, omdat het risicoprofiel ook moeilijker is in te schatten met de juiste documentatie en de fysieke afstand.

De online platformen voor het uitlenen van geld stellen een profiel op in samenwerking met het individu of bedrijf. Ook hier is een risico dat je het geld niet krijgt uitgekeerd.

Bij crowdfunding hoeft er niet altijd rente of huur tegenover te staan. Dit kan ook een product of dienst zijn waar gebruik van kan worden gemaakt. Dit is vaak een investering in een bedrijf of start-up zodat zij een gaaf product in de markt kunnen zetten.

Passief inkomen verdienen door te beleggen in vastgoed

Door te beleggen in vastgoed kun je profiteren van de ontwikkelingen op de particuliere huizenmarkt of zakelijk vastgoed. Er zijn verschillende manieren om passief inkomen te verdienen met vastgoed.

De ene financieringsvorm bij vastgoed is passiever dan de andere vorm. Een REIT (Real Estate Investment Trust) is de meest passieve vastgoed investering.

Een REIT werkt vrijwel hetzelfde als een ETF. Je investeert in een fonds dat vastgoed aankoopt, beheert, en verkoopt. Je ontvangt dan meestal geen huurinkomsten, maar dividend. Dit dividend is uiteraard wel gebaseerd op huurinkomsten en verkoopwinsten van vastgoed.

Wanneer je ervoor kiest om wel (een deel van) jouw woning of bedrijfsruimte te verhuren, ontvang je huurinkomsten.

De totale huurinkomsten zijn afhankelijk van de kosten die je maakt en het type verhuur.

Zo kun je verhuren als sociale huurwoning, in de vrije sector, of korte termijn verhuur. Je kunt er ook voor kiezen een gedeelte van een woning, kantoor te verhuren.

Naast huizen kun je ook denken aan garageboxen, parkeerplaatsen en grond.

Passief inkomen verdienen door spaargeld en leningen

Door geld uit te lenen aan de bank ontvang je rente over het spaargeld. Sinds eind 2022 geven banken tot 1 miljoen euro weer een klein percentage rente.

Echter is dit percentage niet hoger dan de huidige inflatie, waardoor in theorie dit geld beter kan worden uitgegeven, omdat de totale waarde van het geld over de tijd heen verdampt.

Daarnaast kan je ook geld uitlenen aan individuen en bedrijven en hier rente voor vragen. Zorg dat je goede (schriftelijke) afspraken maakt over geld lenen. Leg dit bij grote bedragen vast bij de notaris met een eventueel onderpand, zoals vastgoed.

Passief inkomen verdienen door te investeren in startups

Voor mensen met een groot vermogen wordt investeren in startups gezien als aantrekkelijk. Het risico is hoog, maar de betrokkenheid en inspraak in deze bedrijven is ook hoog.

Succesvolle mensen hebben vaak al een bedrijf opgezet en delen hun kennis, middelen en netwerk met deze bedrijven zodat zij succesvoller kunnen groeien.

De groei van de onderneming betekent de groei van het vermogen. Wanneer de onderneming wordt verkocht of winstgevend is, verdient de start-up investeerder zijn geld terug.

Investeren als angel investor of venture capitalist is heel risicovol en alleen aan te raden als je het bedrag echt kunt missen. Investeren in één idee neemt veel risico’s met zich mee.

Het risico wordt minder wanneer je een klein bedrag investeert, samen investeert met andere investeerders, of wanneer je in meerdere startups kunt investeren.

Daarnaast bieden sommige startups investeringsmogelijkheden aan via peer-to-peer platformen in ruil voor rente, aandelen of producten. Denk hierbij aan Indiegogo, Kickstarter of SeedBlink (voorheen Symbid).

Je kan ook je eigen start-up oprichten en daarmee (mede-)aandeelhouder worden en geld verdienen.

Passief inkomen verdienen door te investeren in copyrights

Er zijn ook platformen waarbij je kunt investeren in bijvoorbeeld de rechten van boeken, films, of muziek. Deze copyrights geven jou als (mede-)eigenaar recht op een deel van de royalties.

Voor muziek is er een platform zoals Royalty Exchange. Op dit platform kunnen artiesten hun copyrights verkopen.

Wanneer deze copyrights worden uitgegeven, geleend, gestreamd, of gebruikt krijg je een deel van de vergoeding. Dit kan ver oplopen wanneer dit vaak gebeurt. Je moet wel weten waarin je investeert, want het kan risicovol zijn.

Je kunt ook zelf creatief zijn en (digitale) producten zoals video’s, foto’s, e-books, en illustraties delen en online verkopen of uploaden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stockfoto’s en video’s, print-on-demand, of Amazon Kindle e-book Publishing.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!