passief inkomen
passief inkomen

16 passief inkomen ideeën

Je kunt op verschillende manieren passief inkomen genereren. Passief inkomen online genereren is de meest voorkomende manier om als merk of bedrijf producten, diensten of content aan te bieden.

Je kunt verschillende ideeën van passief inkomen combineren om onafhankelijk van tijd en locatie geld te verdienen.

In totaal zijn er 16 ideeën hoe jij passief inkomen kunt genereren. Bij deze ideeën heb je de vrijheid om je eigen interesses te kiezen.

 1. Passief inkomen genereren met eigen webwinkel
 2. Passief inkomen genereren via een platform zoals Bol.com of Amazon.com
 3. Passief inkomen genereren met dropshipping
 4. Passief inkomen genereren met print-on-demand
 5. Passief inkomen genereren met stock foto’s, video’s en audio
 6. Passief inkomen genereren met bloggen
 7. Passief inkomen genereren met social media
 8. Passief inkomen genereren met e-mail
 9. Passief inkomen genereren met YouTube
 10. Passief inkomen genereren met affiliate links en advertenties
 11. Passief inkomen genereren met podcasts
 12. Passief inkomen genereren met eBooks
 13. Passief inkomen genereren met online cursussen
 14. Passief inkomen genereren met abonnementen, exclusieve toegang en donaties
 15. Passief inkomen genereren met software en games
 16. Passief inkomen offline genereren

Het is belangrijk om te vermelden dat voorafgaand aan het verdienen van een passief inkomen, investeringen in tijd, kennis, middelen en geld nodig is om dit op te bouwen. Bij het opbouwen van een passief inkomen is er altijd een risico om de investering gedeeltelijk of in zijn geheel te verliezen.

Een passief inkomen bouw je op met de winst. Dit kan rendement zijn op financiële investeringen. Maar dit kan ook winst zijn uit verkoop of advertenties van goederen en diensten.

Passief inkomen levert jou financiële vrijheid en onafhankelijkheid op. Je kunt ook leveren van passief inkomen wanneer het passieve inkomen even groot is als jouw levensstandaard.

Het opbouwen van passief inkomen vraagt ook veel tijd, durf, en discipline. Het is de kunst om taken zo effectief en efficiënt mogelijk uit te besteden en automatiseren zodat je kunt opschalen.

Passief inkomen genereren door te beleggen

Beleggen op de financiële markt is de meest passieve inkomstenbron. Door een account aan te maken bij een beleggingsplatform, kun je met 10 euro al beginnen met beleggen.

Daarnaast kun je passief inkomen verdienen met vastgoed.

Let op: beleggen neemt risico’s met zich mee, je kunt een gedeelte of de gehele waarde van de belegging verliezen.

Passief inkomen genereren uit een bedrijf en merk

Vooraf moeten tijd, kennis, middelen en geld geïnvesteerd worden om passief inkomen op te bouwen en op te schalen. Er is geen garantie tot succes.

Het inkomen, de omzet, is niet het belangrijkste cijfer voor passief inkomen. Dat is de winst die je genereert. Winst is de omzet (verkoop) min de gemaakte kosten. Investeringen kun je over meerdere jaren afschrijven.

Als bedrijf ben je eigenlijk een merk. Dit kun ook jij als persoon zijn. Maar dit kan ook een concept zijn dat je hebt verzonnen rondom een onderwerp. De merknaam en -uitstraling is veelal afhankelijk van het product, dienst of content dat je aanbiedt.

Het is verstandig om klein te beginnen, om zodoende de passieve inkomsten ideeën in te zetten om financieel onafhankelijk te worden.

Succesvolle passieve inkomsten ideeën starten altijd als:

 • (digitale) Product: deze kunnen worden verkocht via platforms, zoals Bol.com, Amazon.com. Maar ook via een eigen website. Hierop kun je bijvoorbeeld e-boeken verkopen, of exclusieve content aanbieden in ruil voor een maandelijks bedrag.
 • Dienst: diensten kunnen worden aangeboden, denk zelf aan het maken van websites, marketing voor een ander bedrijf. Veel producten zoals een softwarepakket en aanvullende diensten, worden aangeboden als een product. Dit wordt productizing genoemd.
 • Content: je deelt je kennis en talent, wat je kunt omvormen tot een product, entertainment of informatief zoals een e-boek, blog of cursus. Ook kun je content delen via sociale media, zoals YouTube en Instagram, waardoor je aantrekkelijker bent voor adverteerders
 • Intellectueel eigendom: dit komt voort uit jouw kennis, ervaring, en talent. Je krijgt royalties voor de verkoop van boeken, een uitvinding of het afspelen van muziek. Royalities zijn vaak een percentage van de omzet, of een vaste vergoeding per verkoop.

Door een of meerdere van de bovenstaande zaken te combineren, kun je een winstgevend passief inkomsten idee opzetten. De ideeën hangen samen met de volgende verdienmodellen:

 • Verkopen of verhuren van (toegang tot) goederen, diensten, content, intellectueel eigendom, of software. Al dan niet exclusief toegankelijk via abonnementen, donaties en een technologisch platform;
 • Verkopen van aandacht en verkeer via advertenties van sponsoren, affiliates of display advertenties. Hiervoor wordt een vast of variabel bedrag betaald, afhankelijk van de gemaakte afspraken. Denk hierbij aan een vast bedrag per bericht of blog of een variabel bedrag afhankelijk van het succes van verkopen.

Passief inkomen genereren met producten en diensten

Door de komst van het internet zijn er tal van nieuwe manieren gekomen om online passief inkomen te verdienen. E-commerce, het verkopen van producten en diensten online, is een veel gebruikte manier om passief inkomen te kunnen verdienen.

Een webwinkel is wereldwijd toegankelijk en 24/7 geopend. Klanten hebben een hoge mate van zelfbediening. Met de juiste informatie en tools kunnen zij zichzelf redden van oriëntatie, tot aanschaf, tot ontvangst of gebruik van de producten of diensten.

Je kunt bij een webwinkel zelf alle taken op je nemen, eigen voorraden aanhouden, maar je kunt ook taken (deels) uitbesteden, zoals de logistiek, betaling, verpakken, retourneren, en marketing.

Er zijn verschillende manieren om e-commerce in te zetten om passief inkomen te verdienen:

 • Eigen producten/diensten verkopen of verhuren met een eigen website
 • Eigen producten/diensten verkopen of verhuren via een platform
 • Eigen producten/diensten verkopen of verhuren via andermans website
 • Andermans producten/diensten verkopen of verhuren via je eigen website (dropshipping)

1) Passief inkomen genereren met een eigen producten in een eigen webwinkel

Je kan eenvoudig een eigen webwinkel starten. Je hebt een domeinnaam en hosting nodig. Er zijn websites die kant-en-klare thema’s bieden waarbij je zonder coderen je eigen website of webwinkel kunt beginnen:

 • Wix
 • Shopify
 • WordPress.org (WordPress.com is de commerciële tak van WordPress. Maar deze service kun je ook afsluiten bij andere domein- en hosting partijen)
 • Elementor (gebouwd op WordPress) (affiliate link): Met Elementor kun je een flexibele thema en website bouwen zonder te coderen

Via deze systemen kun je relatief eenvoudig een eigen webwinkel beginnen. Hierdoor kun je snel, met een thema’s en plugins, klik en klaar een website of webwinkel opstarten voor jouw bedrijf. Wat je zelf nog moet doen is de teksten bedenken, foto’s maken, en producten toevoegen.

Wanneer je zelf producten hebt en aan jouw merk bouwt, zal je andere bedrijven kunnen vragen jouw producten of diensten in hun assortiment op te nemen. Hierdoor heb je een breder bereik, verdien je meer, maar heb je ook een grotere schaal. Die grotere schaal kan leiden tot meer voordelen bij bijvoorbeeld het inkopen van producten of onderhouden van de dienst.

2) Passief inkomen genereren via een ander platform zoals Bol.com en Amazon.com

Wanneer je een groot bereik wilt hebben voor jouw product, kun je ervoor kiezen het product aan te bieden bij een platform. Bol.com en Amazon.com hebben een klantenbestand van miljoenen mensen die hun zoektocht naar producten bij hun bedienen. Hierdoor kun je een internationale markt snel bereiken. Andere platformen waaraan je kunt denken zijn Zalando en Etsy.

Deze partijen kunnen, tegen een vergoeding, zelfs het logistieke proces van je overnemen, waardoor je alleen nog maar inkopen naar het warenhuis van Bol.com of Amazon.com hoeft te sturen. Hierdoor blijft er wel minder marge over, maar ben je wel schaalbaarder. Dit zijn zogenoemde fulfillment oplossingen.

3) Passief inkomen genereren met dropshipping

Dropshipping is een opkomende manier van producten verkopen, zonder een eigen voorraad te beheren en alleen de marketing via websites en sociale media te onderhouden. De fabrikant stuurt namens de verkoper de producten rechtstreeks naar de klant. Er worden veel dropship cursussen aangeboden.

Maar voorzichtigheid is geboden bij deze cursussen.

De kritiek over dropshipping en dropship cursussen is dat er gouden bergen worden beloofd, maar de aanbieders van dropship cursussen een groot deel van hun geld met de verkoop van de cursus verdienen en niet per se met dropshippen zelf. Ook worden regelmatig onrealistische beloftes gemaakt op basis van omzetcijfers, en niet de uiteindelijke winst die overblijft na inkopen en adverteren.

Dropshippers maken veelal hoge advertentiekosten om hun producten onder de aandacht te krijgen.

Een ander kritiekpunt is dat de producten vaak regelrecht afkomstig zijn van AliExpress of China, en hierdoor een lange levertijd hebben. Ook de kwaliteit, verzendtijd, en verpakking valt vaak tegen voor de consument.

Zolang je als dropshipper duidelijk maakt aan de klant wat er verwacht kan worden, is er niet zoveel mis met het verdienmodel. Echter, wordt er veel misbruik van gemaakt door mensen die snel geld willen verdienen.

Een dropship winkeleigenaar is nog steeds eindverantwoordelijk voor een geslaagde verkoop. Zo is dit wettelijk geregeld. Een succesvolle dropshipper heeft daarom goed contact met zowel de leverancier als met klanten.

Het opstarten van een dropship webwinkel vraagt veel investeringen en ervaring met het verkopen van producten en maken van doelgroep gerichte advertenties. Ook wordt social media en influencer markting ingezet om de doelgroepen effectief te bereiken.

Ook zijn er platformen gericht op het design en verkopen van specifieke producten, zoals t-shirts. Denk hierbij aan websites die t-shirt en andere merchandise zoals mokken, sweaters, en nog veel meer kunnen maken en versturen.

Deze platformen maken het mogelijk om op hun platform te produceren, verkopen, en verzenden. Sommige platformen bieden ook de mogelijkheid om de producten met je eigen webwinkel te koppelen. Bekende internationale print-on-demand platformen zijn:

5) Passief inkomen genereren met stock foto’s, video’s, en audio

Wanneer je veel op pad bent je camera of smartphone, kun je foto’s en video’s maken die andere (commerciële) bedrijven kunnen gebruiken in hun advertentiecampagnes, video’s, websites, en dergelijken. Dit worden ook wel stockfoto’s, video’s, of audio genoemd.

Je geeft het platform de rechten namens jou de content ter beschikking te stellen, zodat anderen dit (commercieel) kunnen toepassen. Hiervoor krijg jij een kleine vergoeding. Bekende stockplatforms zijn:

Passief inkomen genereren uit content en sociale media

Een andere vorm van e-commerce, maar wat niet direct met de traditionele vorm van producten en diensten samenhangt is het aanbieden van informatieve of vermakelijke content via social media kanalen of je eigen website. Via deze kanalen bereik je een doelgroep. Een grote doelgroep, of veel volume aan bezoekers zorgt ervoor dat je aantrekkelijk bent voor adverteerders.

6) Passief inkomen genereren met bloggen

Je kunt met een blog passief inkomen verdienen. Bloggen is het schrijven of delen van content op een website. Op deze site kun je advertenties en affiliate links plaatsen.

Een blog richt zich meestal op een bepaald type doelgroep of onderwerp. Het uitkiezen van een niche helpt om specifieker je doelgroep aan te spreken.

Blogs zijn afhankelijk van bezoekersverkeer via zoekmachines, social media, maar ook steeds vaker YouTube.

Ook kun je gesponsorde blogs schrijven, waarvoor bedrijven een bedrag betalen om die te plaatsen. Dit kan ook een vorm zijn van link building.

Daarnaast kun je je blog omzetten in een ledenplatform, om exclusieve content aan te bieden tegen een periodieke vergoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan e-Boeken of online cursussen.

Ook kun je je blog omzetten in een webwinkel en bijvoorbeeld merchandise of andere producten aan te bieden die passen bij het onderwerp of merk van je blog.

7) Passief inkomen met social media

Passief inkomen uit sociale media kanalen zijn er in alle vormen. Via sociale media kun je mensen naar jouw website of webwinkel leiden, zodat zij via deze website een aankoop doen. Ook kun je via verschillende sociale media kanalen geld verdienen.

 • Instagram: visuele content, sponsoren, (binnenkort abonnementen) en partnerschappen plus links in stories naar je eigen website of die van anderen;
 • TikTok: visuele en creatieve video’s;
 • Facebook: geschreven en visuele content. Organisch bereik is wel minder. Daarentegen kunnen groepen goed ingezet worden;
 • Pinterest: visueel medium dat veelal infographics en inspiratie biedt via foto’s en video’s;
 • Twitter: via Twitter kun je voornamelijk tekst, maar ook afbeeldingen delen. Het draait veelal om de interactie en hashtags. Daarnaast biedt Twitter Blue de mogelijkheid om geld te verdienen met supervolgers;
 • Twitch: livestreaming videoplatform, met name voor gaming;
 • LinkedIn: professioneel netwerk, waar je je op zakelijke content kunt richten.

Jij kunt zelf het merk (gezicht) zijn. Dan heb je een persoonlijk merk. In de volksmond word je ook influencer genoemd. In de marketing wordt dit personal branding genoemd. Je hoeft niet per se veel volgers te hebben, maar vooral loyale volgers die je vertrouwen en authentiek vinden.

Wel is het zo dat veel volgers helpt om sneller op te schalen, zichtbaarder te zijn voor traditionele media en adverteerders, en dus meer passieve inkomsten kunt genereren via verschillende bronnen. Echter, vraagt sociale media en goede content maken ook om veel tijd.

Via sociale media kun je ook zelf adverteren om meer bereik naar je website te genereren, waardoor je succesvol je eigen producten, diensten, of content kunt verkopen.

8) Passief inkomen genereren met e-mail

Wanneer je een e-maillijst opbouwt via je website, kun je deze lijst regelmatig e-mailen met bepaalde aanbiedingen. Hierover kun je passieve (affiliate) inkomsten ontvangen of je eigen producten, diensten en content aanprijzen om loyaliteit op te bouwen met jouw leads.

9) Passief inkomen genereren met YouTube

Via YouTube geld verdienen is een veel gehoorde manier om passief inkomen te verdienen. Op YouTube kun je lange video’s plaatsen en korte video’s (YouTube Shorts).

Zo kun je in de video en in de beschrijving van de video op YouTube links plaatsen naar producten, diensten, of abonnementen die je zelf aanbiedt via je eigen webwinkel.

Of je verwijst naar producten of diensten van anderen, via affiliate links.

Ook kunnen mensen doneren of een lidmaatschap afsluiten op jouw YouTube kanaal.

Daarnaast kun je voor, tijdens, en na je video’s advertenties plaatsen, waaruit je passieve inkomsten kunt genereren zolang je video’s online staan. Het is hierbij belangrijk de video’s een tijdloos karakter te geven. Zo blijft het onderwerp relevant, ook in de toekomst.

Als dit niet mogelijk is, zal je vaker een video moeten uploaden over hetzelfde of een ander onderwerp.

Het is voorwaardelijk dat je voldoet aan de eisen van het YouTube partner programma, voordat je YouTube advertenties kunt plaatsen voor, tijdens en na je video’s.

De productie van YouTube video’s kun je uitbesteden aan anderen, zoals het animeren, bewerken, of de voice-over. Je hoeft dus niet per se zelf in beeld te komen.

Bij YouTube is het zo dat je meer mensen bereikt als je video’s aanbiedt in het Engels.

Als je veel kijkers hebt, kun je lucratieve sponsordeals sluiten met bedrijven die zichtbaar willen zijn in jouw video’s.

Wanneer je video’s zelf bedenkt, produceert, en publiceert, kan het zijn dat dit relatief veel tijd kost. Hierdoor is YouTube niet altijd een passieve inkomstenbron.

10) Passief inkomen genereren met affiliates en advertenties

Je kunt er zelf voor kiezen om advertentieruimte aan te bieden, zoals bij affiliate marketing of een display advertentie netwerk op jouw website. Dit kunnen banners zijn van dit netwerk. Google Ads biedt zo’n netwerk aan.

Dit werkt het beste als je je website richt op één bepaald niche onderwerp waarbij je mensen actief kunt overtuigen in de fase dat zij tot aanschaf bereid zijn.

Ook kun je affiliate links plaatsen of gesponsorde content plaatsen via je website en/of andere sociale media kanalen.

Het fijne van advertenties is, dat wanneer je de content gemaakt hebt. Als dit is enigszins tijdloze content, dan kun je tot in de lengte van dagen geld kunt verdienen met advertenties.

Als je in staat bent de content actueel te houden, dan vraagt dit weinig onderhoud, en kun je passief inkomen bij elkaar sprokkelen.

Het bekendste advertentie netwerk is Google AdSense.

Volgers en kijkers zijn waardevol voor adverteerders, zeker wanneer ze terug blijven komen en loyaal zijn aan jouw merk. Hierdoor kun je op verschillende manieren passieve inkomsten genereren met advertenties:

 • Display advertenties: ruimte op je website, of content via een platform zoals YouTube of Twitch inrichten voor het tonen van advertenties door een advertentienetwerk
 • Affiliate marketing: links plaatsen waardoor jij, na aanschaf van het product, een commissie ontvangt per verkoop binnen een bepaalde periode.
 • Sponsoren: bedrijven die jou hebben benaderd om tegen een vaste vergoeding of variabele (prestatie) vergoeding een samenwerking aan te gaan

11) Passief inkomen genereren met podcasts

Door podcasts op te nemen kun je, als je een groter publiek trekt, advertenties in je podcast verwerken.

Daarnaast kun je per stream een beetje inkomsten ontvangen, afhankelijk van het platform.

Als je je podcast achter een betaalmuur plaatst, kun je een groter bedrag verdienen per betalende luisteraar per periode. Maar je zult eerst een potentiële doelgroep moeten hebben.

Maar het opnemen van een podcast vraagt om creativiteit en veel luisteraars om voldoende inkomsten te genereren.

Een platform om podcasts te publiceren is Anchor.fm

12) Passief inkomen genereren met eBooks

Tegenwoordig kun je zelf eenvoudig eBooks produceren en publiceren. Hierdoor hou je een groot deel van de omzet in eigen hand. Je kunt de eBooks zelf aanbieden via je website, maar er ook voor kiezen dit te publiceren op een groter platform. Denk hierbij aan:

13) Passief inkomen genereren met online cursussen

Er zijn ook platformen waarbij je je kennis op een informatieve wijze kunt delen en hier een geldbedrag mee kunt verdienen. Door een online (video)cursus te ontwikkelen, kunnen mensen meer informatie en kennis tot zich nemen. Zorg ervoor dat jij expert bent/wordt en waarde toevoegt voor jouw volger.

Online cursussen kun je via een platform aanbieden,

14) Passief inkomen genereren met exclusieve toegang, donaties, en abonnementen

Wanneer je content maakt en dit exclusief wil aanbieden, bijvoorbeeld achter een betaalmuur, dan is dit relatief eenvoudig op te zetten. Hierdoor kun je maandelijkse bedragen of eenmalige bedragen rekenen per verkoop.

Maandelijkse, of wederkerige betalingen, zijn vaak kleine transacties die toegang geven tot alle (exclusieve) content. Hierdoor kun je je inkomen beter voorspellen. Bekende platforms waar je abonnementen of donaties kunt krijgen zijn:

15) Passief inkomen genereren met software en games

Wanneer je om kunt gaan met technologie, zou je bijvoorbeeld software of games kunnen (laten) ontwikkelen. Software wordt tegenwoordig vaak in abonnementsvorm aangeboden. Dit wordt ook wel Software as a Service (SaaS) genoemd.

Ook games kunnen in abonnementsvorm worden aangeboden, maar er zijn ook in-game aankopen die het maken van een game lucratief maken.

Voor niet wil betalen voor een applicatie, kunnen ook advertenties worden getoond aan de gebruiker. Dit wordt vaak toegepast in freemium verdienmodellen, zoals bekend van Spotify en YouTube.

16) Passief inkomen genereren met offline activiteiten

De meeste bronnen van passief inkomen zijn online te genereren. Maar de offline mogelijkheden om passief inkomen te genereren moeten niet vergeten worden.

Bedrijfsideeën en intellectueel eigendom hebben de potentie om offline geld te genereren. Echter, de combinatie van online marketing en offline aanwezigheid kan elkaar versterken. De volgende offline passief inkomsten ideeën kun je zelf toepassen:

 • Foto’s en posters verkopen: dit lijkt op stock afbeeldingen, maar je kunt je foto’s en posters verkopen aan anderen;
 • Muziek maken en uitgeven: muziek kun je ook verkopen, hoewel dit tegenwoordig veelal online gebeurd. Als je muziek wordt toegepast in een commercial, dan krijg je hier ook royalties over;
 • Automaten: naar alle waarschijnlijkheid worden automaten voor eten of drinken steeds populairder. Het nadeel van automaten is dat deze moeten worden bijgevuld. Het voordeel van moderne automaten is dat het geld digitaal wordt bijgeschreven. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan wasmachines, waarbij de gebruiker betaalt voor het gebruik;
 • Patenten, doe een uitvinding: helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan en kost dit veel tijd, kennis, en geld om eenmaal een patent aangevraagd en goedgekeurd te hebben;
 • Boeken verkopen: je kunt je boeken ook verkopen door ze te drukken. Veel mensen lezen het liefst nog uit een fysiek boek. Dit kun je natuurlijk doen naast je e-Book;
 • Een bedrijf kopen, verbeteren en verkopen: heb je veel verstand van het managen en verbeteren van bedrijven. Dan kun je eraan denken een bestaand bedrijf te kopen en weer te verkopen. Dit zou je ook met een online kanaal of webwinkel kunnen doen.

Conclusie

Er zijn veel manieren om online passief inkomen te genereren. De online wereld biedt de gelegenheid om flexibel (digitale) producten, diensten, en content te ontwikkelen en te delen.

Taken voor het bouwen aan passief inkomen kun je automatiseren of uitbesteden aan experts om nog meer passief inkomen te genereren.

Met passief inkomen kun je financiële onafhankelijkheid bereiken. Financiële onafhankelijkheid helpt je om je eigen tijd in te delen waar jij dit waardevol vindt.

De bovenstaande ideeën kunnen gecombineerd worden, zoals advertenties plaatsen, verkopen van producten, en exclusieve toegang tot content via abonnementen.

Het mooie van passief inkomen online is dat het onbeperkt schaalbaar te maken is, maar ook wereldwijd via het internet uitgebreid kan worden op een relatief laagdrempelige manier.

Door samen te werken met platforms zoals Amazon of Bol.com kun je een grotere doelgroep bereiken. Het nadeel is dat je een deel van je marge inlevert. Een voordeel is dat je geen investeringen vooraf hoeft te doen of je eigen webwinkel moet onderhouden.

Een belangrijke rol is weggelegd voor sociale media en marketing om jouw bedrijf en merk onder de aandacht te brengen. Dit vereist veel kennis, ervaring, geduld en tijd om dit zelf te ontwikkelen of te laten doen.

Als je advertenties plaatst op het internet kost dit ook geld, maar kan wel je bedrijf of merk sneller doen opschalen als de advertenties effectief zijn opgezet voor de doelgroep.

Naast het opzetten van één of meerdere bedrijven en kun je passief inkomenstromen combineren, kun je ook passief inkomen verdienen door beleggen op de financiële markt of in vastgoed.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!