6 redenen waarom je vandaag moet beginnen met YouTube Shorts?

Er zijn verschillende redenen waarom je YouTube Shorts moet maken. Met YouTube Shorts bied je jouw content op een laagdrempelige manier aan. Bij YouTube Shorts draait het om zichtbaarheid, en dus zoveel mogelijk views halen.

Maar je kunt meer uit je YouTube Shorts video’s halen!

Je kan met YouTube Shorts een ander publiek en onder de aandacht te komen en nieuwe abonnees trekken.

Wanneer je doorverwijst naar andere video’s, kun je succesvoller worden met je gehele YouTube kanaal. Zo wordt het gemakkelijker om geld te verdienen met YouTube.

Vanaf februari 2023 kun je als maker geld verdienen met YouTube Shorts met onder andere advertenties. Dit in tegenstelling tot TikTok, waar je niet meedeelt in de advertentie-inkomsten, maar vooral zelf sponsoren aan je moet binden om rond te komen.

Het voornaamste doel van YouTube Shorts is het bereiken van mensen op een laagdrempelige manier, waarbij positieve branding en zichtbaarheid het voornaamste resultaat is. YouTube Shorts is dus niet alleen op de korte termijn, maar biedt ook kansen op de lange termijn.

Wat zijn YouTube Shorts?

YouTube Shorts is het antwoord van YouTube op TikTok en Instagram Reels. Van origine is YouTube een videoplatform waarbij makers hun video’s uploaden en de interactie opzoeken met hun abonnees.

YouTube Shorts zijn verticaal georiënteerd en zijn vaak korter dan 60 seconden. Een YouTube Short video bevat een combinatie van clips van anderen, muziek en tekst. Hierdoor wordt de kijker meegenomen in een kort verhaal. Bijvoorbeeld om iets te leren of voor vermaak.

Het YouTube platform is interesse-georiënteerd met aanbevelingen van lange format video’s op basis van je kijkgedrag.

Vaak zijn deze lange format video’s van hoge kwaliteit. Waar het bij korte video’s vaak sneller en grover in elkaar wordt gezet, en vooral creativiteit een belangrijke rol speelt.

Er zijn 6 redenen waarom je vandaag met YouTube Shorts moet beginnen:

  1. YouTube Shorts zullen steeds vaker bekeken worden
  2. Meer abonnees en kijkers trekken
  3. Hergebruik van eigen content en andermans content
  4. Een ander publiek trekken
  5. Ook meer lange format kijkers
  6. Geld verdienen met YouTube Shorts

1)    YouTube Shorts zullen steeds vaker worden bekeken

In juni 2022 meldde YouTube dat er meer dan 1,5 miljard maandelijkse bezoekers zijn van YouTube Shorts. Dit is meer dan TikTok tot dan toe had gemeld.

Dit was TikTok in een korte tijd, doordat gebruikers vaak veel video’s achter elkaar kijken, de best bezochte website geweest in 2021.

YouTube kan dit stokje in korte tijd overnemen. Mede dankzij de lange video format..

In Nederland was YouTube al de derde grootste site. Wereldwijd was YouTube al de tweede grootste site in 2022.

2)    Meer abonnees en kijkers trekken

Veel mensen abonneren zich op kanalen door middel van de ‘Abonneer’ knop in de video. Hierdoor kunnen volgers ook later geïnteresseerd zijn in lange format video’s.

Het aantal abonnees helpt bij het behalen van de doelstelling van 1000 abonnees voor het YouTube-partnerprogramma. Ook het aantal views in 90 dagen, 10 miljoen, zorgt ervoor dat jouw kanaal toegankelijk wordt voor het YouTube-partnerprogramma.

In de toekomst kunnen abonnees meer video’s kijken, waaronder lange format video’s.

3)    Hergebruik van eigen en andermans content

Met YouTube Shorts kun je je creativiteit de ruimte geven door beeld, tekst, en audio de ruimte te geven. In een korte video kun je je kijker meenemen door snelle wisselende beelden en interessante interacties te laten zien.

Dit kun je niet alleen met je eigen content, maar ook in reactie op content van anderen. Je kunt korte clips hergebruiken, maar ook audio toevoegen om kijkers mee te nemen in het verhaal dat je wilt delen via YouTube Shorts.

Als YouTube Shorts maker kun je je eigen lange format video’s opknippen in Shorts, waardoor er een kans is dat je, door efficiënt gebruik, meer kijkers krijgt met je content.

4)    Een ander publiek trekken

Het algoritme waardoor YouTube Shorts en TikTok’s zo aantrekkelijk zijn om naar te blijven kijken is dat je aanbevelingen krijgt die binnen jouw interessegebied valt.

Het zijn voornamelijk jongeren die veel YouTube Shorts kijken.

Wanneer de kijker langer naar bepaalde content kijkt, zul je meer (en vaak oneindig) worden gevoed met meer soortgelijke content waarop de gebruiker vaak nog niet op is geabonneerd.

Voor kanalen die nog geen breed publiek trekken is dit de mogelijkheid om onder de aandacht te komen bij kijkers die geïnteresseerd zijn in jouw video’s, maar jouw kanaal nog niet kennen.

5)    Ook meer lange format kijkers

Doordat je in de beschrijving en commentaar van de video een link naar je lange fomat video kunt plaatsen, zal een deel van je kijkers verder willen kijken. Ook zullen nieuwe abonnees op de lange termijn ervoor zorgen dat mensen meer video’s van jou bekijken. Zo versterk je de kwaliteit van je YouTube-kanaal.

Wanneer je meer kijkers naar je lange format video’s kunt sturen, kan dit leiden tot meer kijkers, loyale abonnees en meer advertentie inkomsten. Ook kunnen loyale kijkers productadviezen opvolgen door middel van affiliate links. Het beste is wanneer je eigen (digitale) producten aanbiedt.

6)    Geld verdienen met YouTube Shorts

Vanaf 2023 is het mogelijk om als maker van YouTube Shorts geld te verdienen. Als gebruiker zie je steeds meer advertenties tussen YouTube Shorts.

Tot 2023 was er alleen het YouTube Shorts Fund waarbij YouTube per kanaal, op basis van het aantal views en video’s een bedrag uitkeerde.

Het bedrag dat je als Nederlandese YouTuber vanuit het YouTube Shorts Fund kon verdienen, was niet al te hoog en voorspelbaar. De advertentie-inkomsten bij YouTube Shorts vervangen het YouTube Shorts Fund.

Vanaf februari 2023 kun je als maker van YouTube Shorts geld verdienen met advertenties. Maar alleen als je account voldoet aan de voorwaarden van het YouTube-partnerprogramma.

Je moet dus minimaal 4000 kijkuren op lange format video’s hebben en minimaal 1000 YouTube abonnees.

Of 10 miljoen views op jouw YouTube Shorts video’s en 1000 abonnees.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!