Hoe kun je geld verdienen met YouTube?

YouTube is voor veel creators en influencers het startpunt van hun professionele carrière doordat zij geld verdienen met YouTube. YouTube maakt het mogelijk om, als je video’s upload, geld te verdienen met jouw YouTube kanaal.

YouTube is niet alleen een videoplatform. Het is ook een sociaal platform én een zoekmachine waar veel mensen zoeken naar bijvoorbeeld productreviews, ervaringen, en tutorials.

YouTubers verdienen geld door onderdeel te worden van het YouTube partnerprogramma. Wanneer jouw YouTube kanaal geschikt is, kun je deelnemen met dit programma. Wanneer je lid bent deel je mee in de advertentieinkomsten voor, tijdens, en na jouw video die YouTube verkoopt.

Door video’s te blijven uploaden kun je zowel actief, als YouTuber, maar ook passief inkomen verdienen op YouTube.

Er zijn in totaal 7 manieren waarop jij geld kunt verdienen met YouTube.

De belangrijkste manieren en tips worden in dit artikel gedeeld.

Geld verdienen met het YouTube-partnerprogramma

Wanneer je geld van YouTube/Google wil ontvangen om geld te kunnen verdienen met jouw video content, zal je eerst onderdeel moeten worden van het YouTube partnerprogramma (YPP).

Het YouTube Partnerprogramma heeft een aantal eisen:

 • Minimaal 1000 YouTube abonnees
 • Minimaal 4000 uur totale kijktijd op jouw video’s in de afgelopen 12 maanden
 • Je gaat akkoord met de voorwaarden
 • Je hebt een Google AdSense-account gekoppeld.

Let op: de vereisten voor deelname aan het YouTube Partnerprogramma worden verlaagd. Hierdoor zijn minder abonnees en kijktijd nodig om enkele monetization functies van YouTube te gebruiken. Echter, kun je nog niet meedelen in de advertentieomzet. Deze vereisten zoals hierboven genoemd blijven ongewijzigd. Wanneer YouTube de nieuwe voorwaarden in Nederland uitrolt is onbekend.

Geld verdienen met YouTube advertenties

Voor veel YouTubers is de advertenties die YouTube plaatst een lucratieve inkomstenbron. Hiervoor geldt dat je kanaal geschikt moet zijn voor het YouTube-partnerprogramma.

De totale inkomsten die je verdient per video is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Hoeveel advertenties plaats je in, voor en na je video
 • Hoeveel mensen kijken je video’s en komen terug om te kijken
 • Wie is je doelgroep van je video?
 • Hoe gewild/bestedingsbereid is deze doelgroep?
 • Hoeveel winstmarge zit er op de producten of diensten die worden aangeboden in advertenties aan deze doelgroep?
 • Welke periode van het jaar is het?
 • Hoe tijdloos is je video in de toekomst?

Wanneer je advertenties inschakelt, kun je dus geld verdienen wanneer je advertenties in je video’s verwerkt, voor, tijdens en na de video. Het aantal advertenties hierin is belangrijk om iets te verdienen. Maar je wilt hierin ook niet te veel advertenties plaatsen, zodat je kijkers kwijtraakt.

Je zal meer geld verdienen op YouTube rondom de feestdagen. Ook het onderwerp waarmee je je doelgroep aanspreekt bepaalt hoeveel geld je in totaal verdient per video. Een type video waarbij je actief een productervaring deelt van een product dat relatief prijzig is.

Of een video dat interessant is voor het leren van vaardigheden of mensen die willen investeren op de financiële markt, zijn video’s waar de advertentiekosten ook hoog zijn.

Video’s die het minder goed doen zijn vlogs en game video’s. Deze worden vaak bekeken door een jonge doelgroep. Omdat deze doelgroep niet kapitaalkrachtig is en minder eenduidig, zal het aantal geïnteresseerde adverteerders afnemen.

Geld verdienen met sponsoren met YouTube

Sponsoren kunnen jou actief benaderen om hun product of dienst aan te prijzen in de video. Sponsoren die op een natuurlijke, grappige, maar informatieve en originele manier worden verwerkt doen het goed op YouTube.

Je hoeft geen deelnemer van het YouTube partnerprogramma te zijn om sponsoren in jouw video’s te plaatsen.

Voor de gesponsorde video verdien je als YouTuber vaak een vast bedrag, en soms is dit gekoppeld met een prestatie, zoals via een actiecode. Dit lijkt erg op affiliate inkomsten.

Geld verdienen met affiliate inkomsten met YouTube

Door links in jouw YouTube video of beschrijving te verwerken naar platforms met een affiliate link, kun je geld verdienen wanneer kijkers op de link hebben geklikt en het product of dienst aanschaffen.

Je hoeft geen deelnemer van het YouTube partnerprogramma te zijn om affiliate links te plaatsen.

Het mooie van affiliate inkomsten is dat jij een vast bedrag of percentage krijgt van de omzet en je dus niet een heel bedrijf hoeft te runnen.

Affiliate marketing werkt goed bij bijvoorbeeld productreviews of het delen van ervaringen, zoals vakanties.

Geld verdienen met eigen producten met YouTube

Het meest aantrekkelijk is eigen producten of diensten aanbieden via YouTube. Én je hoeft geen deelnemer te zijn aan het partnerprogramma van YouTube. Zo zou je het aantal advertenties van YouTube zelf ook kunnen reduceren, wat jouw kijkers leuker vinden, maar toch actief jouw product of dienst promoten.

Door te werken aan jouw branding via YouTube kun je een aantal loyale volgers krijgen. Die loyale volgers kunnen enthousiast worden over jouw product of dienst en dit verder verspreiden binnen hun netwerk. Deze mensen hoeven niet eens een kijker te zijn van jouw video’s op YouTube.

Producten die het goed doen via YouTube zijn digitale producten, zoals e-books, cursussen, templates, software of games.

Product of instructievideo’s zijn hier goed voor geschikt. Ook vlogs en gamevideo’s kunnen het in potentie goed doen.

Tips om geld te verdienen met YouTube

Er zijn een aantal tips hoe jij geld kunt verdienen met YouTube

 • Kies een onderwerp voor jouw video waar jij oprechte interesse in hebt;
 • Wordt niet te commercieel, kies niet ieder merk om sponsor te worden, maar kies een merk dat past bij jouw video of doelgroep;
 • Upload veel video’s door te ervaren hoe het is om YouTuber te zijn en beter te worden op basis van feedback en statistieken op jouw video’s;
 • Upload video’s die ook later interessant zijn om te kijken;
 • Overweeg het maken van product- en instructievideo’s;
 • Gebruik de voordelen van YouTube Shorts door lange format video’s op te knippen in YouTube Shorts;
 • Upload video’s eventueel in het Engels, zodat je een bredere doelgroep aanspreekt, wereldwijd.

Passief geld verdienen met YouTube

Het maken van YouTube content is tijdsintensief en daarom niet de eerste en de beste manier om passief inkomen te verdienen. Toch verdien je geld met YouTube wanneer je slaapt.

Het beste kun je dit doen met Engelstalige content. Deze content wordt wereldwijd bekeken en spreekt een bredere doelgroep aan.

Wanneer je onderdelen van de productie van de video kunt uitbesteden, kun je meer passief inkomen verdienen met je YouTube video. Het enige is dat je deze taken moet uitbesteden en controleren. Ook hier kan relatief veel tijd en geld in zitten. Het is dus zaak dat de uitgaven niet jouw totale inkomsten overstijgt.

Door jouw kijkers naar andere platformen te verwijzen, kun je ze beter beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blogs, Instagram, LinkedIn of e-mailmarketing. Zo heb je meer invloed op het bouwen en de interactie met je doelgroep om mogelijke leads eruit te halen wanneer je zelf producten of diensten verkoopt.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!