7 manieren om geld te verdienen met YouTube

Je kunt op vele verschillende manieren geld verdienen met YouTube. Influencers en vloggers maken dankbaar gebruik van het platform YouTube om hun verhaal met de wereld te delen en (goed) geld te verdienen.

Er zijn tal van YouTubers die formats speciaal voor YouTube ontwikkelen en hierdoor unieke content maken exclusief op hun kanaal.

Denk hierbij aan producten uitpakken, gebruiken/dragen en beoordelen, instructievideo’s, tips, tricks, en informatieve video’s. Ook entertainment video’s op YouTube, bijvoorbeeld gaming, humor en muziek doen het goed bij een groot deel van de kijkers.

Hieronder staan de 7 manieren om geld te verdienen met YouTube.

 1. Advertenties
 2. Kanaal lidmaatschap
 3. Donaties
 4. YouTube Shorts
 5. Gesponsorde content
 6. Affiliate marketing
 7. Eigen producten of diensten verkopen

Wanneer kan je geld verdienen met YouTube?

Om geld te kunnen verdienen met YouTube moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. In 2023 gaan de nieuwe voorwaarden in om geld te verdienen met YouTube:

 • Je gaat akkoord met de voorwaarden van het YouTube partnerprogramma;
 • Je hebt een Google AdSense account om geld te laten uitkeren;
 • Minimaal 1000 abonnees op je YouTube kanaal;
 • Minimaal 4000 uur kijktijd op de langdurige content op je YouTube kanaal in de afgelopen 12 maanden;
 • OF je hebt minimaal 10 miljoen views op publieke YouTube Shorts.

Hoe word je onderdeel van het YouTube Partnerprogramma?

Het YouTube partnerprogramma is het programma van YouTube om makers te belonen voor de waardevolle content die zij bieden.

Door advertenties te tonen verdienen jij en YouTube (van Google) geld.

Om lid te worden van het YouTube Parterprogramma (YPP) moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Akkoord gaan met de beleidsregels van YouTube Partnerprogramma;
 • Partnerprogramma moet beschikbaar zijn (Nederland en België voldoen hieraan);
 • Geen actieve waarschuwingen voor het schenden community richtlijnen;
 • Meer dan 1000 YouTube abonnees;
 • In de afgelopen 12 maanden minimaal 4000 uur kijktijd op openbare video’s;
 • OF meer dan 10 miljoen views op YouTube shorts in de afgelopen 90 dagen;
 • Een gekoppelde AdSense-account.

Je kan ook geld verdienen zonder het YouTube partnerprogramma, maar een groot deel van de inkomsten van veel YouTubers is afhankelijk van het YouTube Partnerprogramma.

Let op: er wordt op dit moment een nieuw YouTube Partnerprogramma niveau uitgerold, waardoor je minder abonnees en kijktijd nodig hebt. Je krijgt wel meer functies om met je kanaal geld te verdienen, maar je kunt nog niet meedelen in de advertentieomzet rondom je video. De vereisten om mee te verdienen in de advertentieomzet blijven ongewijzigd. Wanneer dit nieuwe niveau in het YouTube Partnerprogramma wordt uitgerold is onbekend.

Nieuwe YouTube Partnerprogramma voorwaarden

Kun je geld verdienen met YouTube?

Ja, YouTube is een veelzijdige manier om geld mee te kunnen verdienen. Niet alleen op YouTube zelf met advertenties, maar ook daarbuiten door producten, diensten, of software aan te bevelen. Dit kun je zelf doen of als affiliate.

Alleen het starten van een YouTube kanaal vraagt veel toewijding en doorzettingsvermogen in het begin om een bepaald onderwerp helemaal uit te lichten en daarmee de wereld te veroveren.

Hoe kan je geld verdienen met YouTube?

YouTubers kunnen op verschillende manieren geld verdienen met YouTube. Naast advertenties zijn er tal van mogelijkheden om geld te verdienen via YouTube. Geld verdienen als doel zal je alleen niet veel verder helpen. De content die je maakt moet waarde toevoegen (informatief en/of vermakelijk) in het leven van de kijker.

Zo moet je content vindbaar zijn, daarnaast moet je een aantrekkelijke thumbnail hebben, want zonder clicks geen kijkers.

YouTube content wordt vindbaar door een goede beschrijving en gebruik van hashtags. Maar jouw video moet ook zo snel mogelijk viraal gaan onder een bepaalde doelgroep, zodat je aan een breder publiek wordt getoond in het YouTube algoritme.

Daarnaast moet de rest van je videoproductie overtuigend zijn om de kijker gedurende de video te boeien. Misschien heb je reclames tijdens je video’s, waardoor je geld verdient. Maar als iemand niet geboeid is, zullen zij deze reclames nooit zien.

En hopelijk krijgt je kijker meer aanbevelingen van jouw YouTube video’s zodat ze abonnee of betalend lid van jouw kanaal worden.

Ook kun je kijkers doorsturen naar andere kanalen, waardoor jij geldt verdient wanneer ze op de link klikken en overgaan tot aankoop. Dit wordt ook wel affiliate marketing genoemd.

1) Geld verdienen met YouTube Advertenties

Voor, tijdens, en na jouw video’s kun je advertenties plaatsen in YouTube. Om geld te verdienen met YouTube advertenties moet je deel uitmaken van het YouTube partnerprogramma (YPP).

YouTube Shorts telt op dit moment niet voor het 4000 uur kijktijd voor het YouTube Partnerprogramma. Wel kun je bij meer dan 10 miljoen views in 90 dagen onderdeel worden van het YouTube Partnerprogramma.

In de toekomst, waarschijnlijk vanaf 2023, kunnen makers van YouTube Shorts.

Een van de veelgebruikte trucen is om mensen met een link in de beschrijving, en nog vaker in de comments, naar de lange YouTube video te sturen. Ook wordt een comment of beschrijving gebruikt voor een link naar een sales pagina of affiliate pagina van een partner.

2) Kanaal lidmaatschap verkopen via YouTube

Trouwe kijkers en abonnees op YouTube kunnen ook lid worden van jouw YouTube kanaal. Hiermee betalen zij een maandelijks bedrag om (eerder) toegang te krijgen tot (exclusieve) content, berichten en polls, chats, livestreams, badges, en emoji’s.

YouTube kanaal lidmaatschap is ook beschikbaar in Nederland en België.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om kanaallidmaatschappen aan te bieden:

 • Meedoen met het YouTube Partnerprogramma (YPP)
 • 18+ zijn
 • Geen content hebben voor kinderen

Je lidmaatschap kun je aanvragen via monetization in je YouTube Studio account.

Je kunt maximaal 5 type lidmaatschappen en bedragen per maand instellen.

Kies de prijsstrategie zorgvuldig, want je kunt niet zomaar lidmaatschappen aanpassen en verwijderen zonder alle leden te verliezen.

3) Donaties ontvangen met YouTube

Met YouTube Super Thanks kun je met donaties geld verdienen op YouTube.

YouTube Super Thanks kun je activeren wanneer je onderdeel bent van het YouTube Partnerprogramma.

YouTube Super Thanks is ook beschikbaar in Nederland en België. In Nederland kun je de bedragen 2 euro, 5 euro, 10 euro, en 50 euro kiezen om te bedanken.

Als YouTuber ben je dus niet meer afhankelijk van advertenties, gesponsorde content, maar kun je kijkers vragen om een donatie van de bedragen die de kijker zelf kan kiezen. Dit kan belangrijk zijn in jouw onafhankelijkheid. Ditzelfde geldt voor een abonnement, alleen niet iedereen wil aan een abonnement vastzitten. Een donatie is vrijblijvend.

30 procent van de totale inkomsten uit Super Thanks zijn wel voor YouTube.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een nader, onafhankelijk platform, van YouTube in zee te gaan. Denk hierbij aan Patreon of PayPal.

4) YouTube Shorts

YouTube Shorts is het antwoord op TikTok en Instagram Reels. Korte, verticale video’s, vaak met muziek en tekst. Ook content van anderen wordt veel hergebruikt of in een nieuw jasje gestoken. Bijvoorbeeld als een reactievideo.

Er zijn 6 redenen om vandaag te beginnen met YouTube Shorts.

Om geld te verdienen via YouTube Shorts hoef je niet per se onderdeel te zijn van het YouTube Partnerprogramma. YouTube heeft het YouTube Shorts Fonds van 100 miljoen dollar opgericht om makers van Shorts te belonen voor hun inzet. Dit fonds eindigt vanaf 2023.

Makers kunnen vanaf februari 2023 geld verdienen met advertenties bij YouTube Shorts.

Vanaf februari 2023 wordt het wel mogelijk om met 10 miljoen views op YouTube Shorts en 1000 abonnees op je YouTube kanaal onderdeel te worden van het YouTube Partnerprogramma, en dus ook met advertenties geld te verdienen.

Op dit moment worden er mondjesmaat advertenties getoond tussen YouTube Shorts. YouTube Shorts advertenties wordt gelijkmatig wereldwijd uitgerold. Hierbij ontstaat op de lange termijn wel de mogelijkheid om hier ook met advertenties geld te verdienen.

Ook Nederlandse YouTubers kunnen aanspraak maken op het YouTube Shorts Fund

Ben je jonger dan 18 jaar, dan moet je toestemming hebben van je ouders voor een AdSense-account. Ook moet je minimaal 1 originele short hebben geüpload in het afgelopen halfjaar.

Het geld kun je aanvragen via Google AdSense. Deze bedragen kun je maandelijks claimen en bedragen tussen de 100 en 10.000 euro per maand.

Hoe het bedrag bepaald wordt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, taal van de video, aantal views, groei van het jouw totaal aantal Shorts, en waarschijnlijk nog veel meer.

5) Gesponsorde content verwerken in je YouTube video

Veel commerciële partijen zoeken actief naar samenwerkingen met influencers en YouTubers zodat zij hun producten of diensten kunnen aanprijzen.

Vaak zie je in YouTube video’s kortingscodes voor producten of diensten, die via speciale links worden aangeboden wanneer je overtuigd bent het product of dienst aan te schaffen.

YouTubers ontvangen vaak een vast bedrag of een prestatiebeloning op basis van die kortingscode of aantal kijkers.

YouTubers maken in ruil daarvoor een specifiek reclameblok, of gebruiken, dragen of laten het product zien. Ook kan de adverteerder zelf kan het reclameblok maken, maar dit komt minder naturel over.

Tevens zijn er mogelijkheden om links toe te voegen aan de video of in de beschrijving te plaatsen.

6) Affiliate marketing via YouTube

Je kan ook namens andere bedrijven producten of diensten aanbieden of eigen producten aanbieden bij een platform en dat vervolgens aanprijzen. Hiervoor ga je zelf actief opzoek naar een affiliate programma.

Bijvoorbeeld van een grote webwinkel als Amazon.com of Bol.com, waarop jij producten uit hun webwinkel gebruikt en aanprijst via een link in de beschrijving.

Sommige gebruiken software om affiliates aan te bieden en zijn er platforms waarop affiliates zijn aangesloten, zoals Daisycon, TradeTracker, en Awin.

Ook zijn er tal van andere bedrijven die deze optie aanbieden, zoals Booking.com en ook bij het gebruik van software en games worden er veel affiliate programma’s aangeboden.

7) Eigen producten en merchandise aanbieden

Je kunt ook je eigen (digitale) producten of merchandise aanbieden via een eigen webwinkel of een ander platform. Denk hierbij aan online cursussen, toegang tot een community platform, e-books, software.

Ook een webwinkel met eigen producten of software valt binnen de mogelijkheden om aan te bieden via YouTube.

Via Dropshipping of Print-on-demand heb je de marketing in eigen beheer, maar produceert een ander de producten en is verantwoordelijk voor het versturen van het product.

Merchanise kan interessant zijn als je een merk van je YouTube kanaal hebt gemaakt. Denk hierbij aan vesten, mokken, shirts, en andere hebbedingetjes. Bij Print on Demand kun je denken aan partijen als Amazon Merch, en Printful.

Het voordeel van print on demand is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over productie en transport. Jij bent alleen verantwoordelijk voor het design.

Hoeveel geld kan je verdienen met YouTube?

De kansen en mogelijkheden om via YouTube geld te verdienen zijn oneindig. Maar, dit hangt af van verschillende factoren. Namelijk, hoeveel manieren zet je in om geld te verdienen? Hoe effectief zet je deze manieren in? Hoe belastend is het voor de kijker, en hoe goed past de reclame bij jouw boodschap in de video.

Ook het aantal mensen dat bijvoorbeeld Nederlands spreekt is minder groot dan het aantal mensen dat Engels spreekt wereldwijd. Hierdoor neemt het aantal views af. Vaak ontvang je voor Engelse video’s een hoger bedrag per duizend kijkers, dan voor Nederlandstalige kijkers.

Dit hangt dus af hoe populair een bepaalde categorie is onder lokale of wereldwijde adverteerders.

Daarnaast kun je content maken dat misschien één keer wordt bekeken, maar ook content dat veel wordt gezocht en dus bekeken. Dit worden ook wel evergreens genoemd. Ze worden nooit oud en zijn vaak informatief en dus tijdloos van aard.

Daarnaast kost het maken van een YouTube video veel tijd en heb je software, camera, en microfoon nodig om de video te maken. Afhankelijk van hoeveel je uitbesteed kost dit ook geld. Wat er onderaan de streep overblijft is dus niet altijd hetzelfde bedrag.

Zorg er dus voor dat je per video een budget uittrekt wat je eraan wilt besteden.

Hoe verdien je passief inkomen met YouTube?

Passief inkomen uit YouTube kun je verdienen door taken uit te besteden of te automatiseren.

YouTube kost veel tijd in het bedenken en maken van video’s. Wanneer je taken kan uitbesteden en dit past binnen het budget, is het een aanrader dit te doen.

Wanneer je taken gaat uitbesteden houd rekening met de kwaliteit die je wilt uitstralen en wat je precies wilt uitbesteden. Denk hierbij aan animatie of video’s bewerken, kleurbewerking, voice-over, thumbnails maken, etc.

De inkomsten van de YouTube video uit allerlei bronnen moeten natuurlijk opwegen tegen de kosten.

Wanneer je in staat bent om taken uit te besteden, kun jijzelf productiever zijn door bijvoorbeeld meer YouTube video’s te bedenken en tijd te steken in het onderzoek hiernaar.

Waar je beter zelf de controle op kunt houden is het scenario of script van de YouTube video. Jij weet, met behulp van de analytics achter het kanaal en de reacties, het beste wat werkt en wat niet.

Succesvolle passieve YouTube content maken

YouTube content die vermakelijk en tijdloos is, is de meest waardevolle content.

Met deze content kun je tot in de lengte van jaren geld verdienen met advertentie inkomsten of affiliate inkomsten.

Tijdloze content is content waar gebruikers actief naar op zoek zijn of door het algoritme naartoe worden gestuurd.

Belangrijk is om consistent te blijven rondom het onderwerp van jouw kanaal. Mensen moeten jouw kanaal kunnen associëren met een bepaald onderwerp.

Het doel is om van een kijker een abonnee te maken en van een abonnee een potentiële klant die geboeid is en terug blijft komen en misschien overgaat tot aankoop van jouw product of dienst.

Om een kijker te overtuigen moet je dus boeiende content bieden die waardevol is voor de tijd dat de kijker naar jouw video kijkt. De kijker moet dus iets geleerd hebben of oprecht vermaakt worden.

Moet je zichtbaar zijn als YouTuber om geld te verdienen?

Het is niet verplicht om als gezicht in jouw YouTube video’s te verschijnen. Vloggen is één van de formats waarop je op YouTube kijkers kunt verzamelen. Het is wel een manier die een band schept doordat je in beeld bent met de kijkers.

Maar er zijn veel themakanalen die zich richten op een specifiek onderwerp en hierdoor niet zelf in beeld hoeven.

Sommigen gebruiken alleen hun stem, maar sommigen huren zelfs voice-over acteurs in om hun video’s in te spreken en besteden dus alle taken rondom de productie uit. Zij bedenken alleen de video’s.

Hoe krijg je geld van YouTube?

Het is niet per se een kwestie van krijgen, maar van verdienen. Als je onderdeel bent van het YouTube Partnerprogramma (YPP) kun je geld gestort krijgen op je Google AdSense account.

Wanneer je dus aan de voorwaarden voldoet kun je vanaf minimaal 100 euro in je AdSense account laten uitkeren naar jouw rekening.

Hoe kan je meer geld verdienen met YouTube?

Om meer geld te verdienen via YouTube zal je rekening moeten houden met een aantal factoren:

 • Waardevolle content: informatief en vermakelijk;
 • Onderwerp en bijbehorende doelgroep die geld kunnen en willen uitgeven;
 • Verschillende interessante formats om kijkers te boeien;
 • Taal en reikwijdte van de content;
 • Aantal advertenties dat wordt getoond;
 • Aantal kijkers dat klikt op de video;
 • Aantal kijkers dat klikt op advertenties en links;

Denk hierbij aan hoe waardevol jouw video’s zijn voor jouw publiek. Ben je een autoriteit in een bepaald gebied doordat je hier meerdere video’s over hebt gemaakt, is de kwaliteit van de video’s goed, kun je de kijker een langere tijd boeien? Hiervoor zal je moeten experimenteren.

Ook zijn er veel verschillende formats van verschillende video’s. Eén leent zich meer voor een commerciële boodschap, bijvoorbeeld een instructievideo, of een uitpak- en productbeoordelingsvideo.

Daarnaast kun je ervoor kiezen delen of zelfs geheel de hele productie van de video uit te besteden, zodat je alleen nog maar het scenario van de YouTube video zelf bedenkt en taken uitbesteed via een platform als Fiverr of UpWork.

Door taken uit te besteden kun je je specialiseren en dus meer YouTube video’s publiceren en passiever je YouTube inkomen verdienen.

Daarnaast kun je YouTube en sociale media tegelijk inzetten zowel YouTube video’s als je kanalen te promoten.

Ook het onderwerp en de passende doelgroep die je aanspreekt: Engels of Nederlandstalig, jong, oud, vermogend. Dit is bepalend hoeveel kijkers je krijgt en hoeveel geld je krijgt per kijker voor advertenties en eventuele andere inkomstenbronnen via YouTube.

Ook zal je moeten kiezen voor een balans in de hoeveelheid advertenties die je plaatst en hoe opvallend die zijn. Je moet voldoen aan de richtlijnen om gesponsorde (promoties) vooraf te melden. Een kijker zal snel afhaken als er te veel advertenties zijn of de reclameblokken te lang of niet passend bij de video.

Het beste kun je een gesponsord blok op een zo natuurlijk mogelijke manier verwerken met een knipoog in de video, zodat het minder commercieel en zelfs vermakelijk overkomt.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!