Geld verdienen met Instagram

Instagram (Insta) is een social medium wat bekent om de foto’s en videos. Daarnaast zijn mensen bekend geworden door Instagram. Zij worden influencers genoemd. Zij en de bedrijven die actief zijn op Instagram verdienen geld met hun activiteiten op Instagram.

Veel mensen dromen ervan om te kunnen leven als influencer. Een influencer besteed aandacht aan een onderwerp van interesse of een bepaald talent. Hierdoor is de influencer in staat te leven van sociale media.

Het liefst groei je je account met zo min mogelijk moeite en kosten. Hierdoor is passief inkomen via Instagram een aantrekkelijke manier om geld te verdienen met Instagram.

Instagram is momenteel het populairste sociale medium in aantal gebruikers en verschillende doelgroepen. Zowel in Nederland als wereldwijd. Hoewel TikTok en LinkedIn en andere sociale media steeds meer terrein winnen is Instagram nog steeds belangrijk voor veel mensen, bedrijven en influencers.

Mede omdat Instagram populair is, zijn adverteerders bereid om geld te steken in Instagram en influencers.

Jij kunt profiteren van alle adverteerders door uniek te zijn ten opzichte van alle andere mensen die naam en faam proberen te maken op Instagram.

Hoe kan je geld verdienen met Instagram?

Geld verdien je via Instagram met name door de betrokkenheid van de volgers. Volgers blijven je volgen wanneer je de interactie met ze opzoekt. Bijvoorbeeld in de comments, door te taggen en het gesprek met ze aan te gaan in een Instagram Live.

Ook kun je een poll sturen via je Instagram Stories om zo de interactie op te zoeken.

Mensen op Instagram willen vooral geïnspireerd, gemotiveerd en op de hoogte gebracht worden van persoonlijke taferelen. Vaak is dit met een positieve insteek.

Het wordt echter steeds lastiger op Instagram om volgers te krijgen vanaf 0 en te behouden zonder hiervoor te hoeven te betalen. Alleen boeiende content helpt niet echt. Je moet al zichtbaar zijn op verschillende platformen om meer volgers te krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan YouTubers of TV-presentatoren of reality sterren die meer volgers krijgen.

Jouw posts moeten dan ook geschikt zijn voor een brede doelgroep, maar wel gericht op een bepaald onderwerp.

Belangrijk is dat jij als persoon of het onderwerp dat je vertegenwoordigd op een informatieve en/of vermakelijke manier content maakt. Je moet dus waarde toevoegen in het leven van je volger.

Voor Instagram zijn er grofweg vijf mogelijkheden om content te verspreiden

  • Instagram Posts: posts zijn foto’s of video’s die verschijnen op de tijdlijn.
  • Instagram Reels: korte video’s waarin bewerkingen van muziek, geluid en snelle clips zich afwisselen
  • Instagram Stories: verhalen die je wilt delen en 24 uur beschikbaar is voor volgers. Tenzij je dit koppelt aan een herinnering
  • Instagram Video: voorheen bekend als Instagram TV (IGTV). Een verticaal videoformat met video’s langer dan 1 minuut. Daarnaast is er een Live functie waarbij je kunt livestreamen.
  • Instagram Subscriptions: een abonnementsdienst waarbij betalende abonnees voor een maandelijks bedrag toegang krijgen tot exclusieve content en chats met de maker.

Geld verdienen met Instagram Shopping

Je kunt ook producten via je Instagram-pagina aanbieden met Instagram Shopping en daarmee geld verdienen

Je moet je als bedrijf hiervoor aanmelden, maar ook je eigen webwinkel hebben met een domein.

Met Instagram Shopping kun je producten taggen in je posts, maar ook je eigen Instagram Shop openen op je Instagram-profiel. Zo kunnen gebruikers gelijk een sfeerimpressie krijgen van het product en vrijwel direct kopen in jouw webwinkel.

Wat leuk is, is dat wanneer je een product toevoegt alle gebruikers de producten kunnen vinden via Producttags.

In de toekomst kunnen volgers direct via Instagram Shopping bestellen en betalen. Nu kunnen alleen geselecteerde Amerikaanse bedrijven dit toevoegen.

Geld verdienen met Instagram Subscription

Instagram rolt nu in de Verenigde Staten Instagram-Abonnementen uit. Hierdoor verdien je maandelijks geld via Instagram. In de toekomst wordt dit ook in Nederland verwacht.

Met Instagram Subscription kun je mensen een maandelijks bedrag vragen in ruil voor toegang tot exclusieve content en community building

Hieronder vallen Instagram Stories, Instagram Live, Chats, (groepschats), Reels, Posts, en een badge.

Hierdoor kun je op een passievere manier inkomen verdienen via Instagram.

Op dit moment is Instagram Subscription nog niet in Nederland beschikbaar.

Geld verdienen met Instagram Posts

Door het plaatsen van posts kun je geld verdienen op Instagram.

Allereerst kun je een post laten sponsoren door een bedrijf. Er worden afspraken met het bedrijf geplaatst hoeveel er moet worden betaald voor een post en hoe lang deze post online blijft.

Daarnaast kun je verwijzen naar een link in je bio. Echter, deze link is de enige plek in je profiel waar je dit blijvend kan plaatsen. Want links in Instagram Stories vervallen, tenzij je deze opslaat als herinnering.

Geld verdienen met Instagram Stories

Door links te plaatsen naar jouw website met merchandise, producten of diensten kun je geld verdienen met Instagram Stories.

Vroeger konden alleen grote accounts links plaatsen in hun Instagram Stories. Tegenwoordig kunnen alle accounts dit plaatsen.

Daarnaast kun je affiliate marketing via deze links aanbieden, bijvoorbeeld een kortingscode bij een webwinkel waarbij jij inkomsten ontvangt over de verkochte producten.

Je kunt Instagram Stories ook opslaan als herinnering, waardoor de link langer toegankelijk blijft voor volgers.

Zichtbaar worden en interactie opzoeken op Instagram

Bij Instagram zijn een aantal manieren om zichtbaar te worden voor merken:

  • Jouw aantal volgers
  • De interactie met jouw volgers
  • Gebruik van hashtags en beschrijvingen
  • Unieke content waarover je post
  • Belangrijke mensen die jou volgen en waarmee jij samenwerkt binnen het onderwerp

Passief inkomen via Instagram

Om passief inkomen met Instagram te verdienen zal je dus eerst algemene bekendheid moeten bouwen. Als je al een groot aantal trouwe volgers hebt die jouw posts liken, stories bekijken, comments plaatsen, of jou taggen, dan gaat dit een stuk makkelijker.

Het gemakkelijke aan Instagram is, is dat je posts kunt inplannen. Hierdoor hoef je niet continu aanwezig te zijn en kun je dus passief geld verdienen met Instagram.

Tools om passief inkomen te genereren met Instagram

Tools als Hootsuite. Dit kan ook gratis in Meta Business Suite. In Meta Business Suite kunnen account Instagram Posts en Instagram Stories inplannen.

Maak de content op jouw moment. Probeer niet al te perfectionistisch te zijn, want daar gaat veel tijd in zitten.

Taken uitbesteden bij het maken van Instagram content

Wanneer je het kunt veroorloven kun je taken uitbesteden aan anderen, zoals de foto- en videobewerking.

Unieke content maken en delen en verwijzen naar andere kanalen

Unieke en veel volgers bereik je door unieke content te maken te combineren met een talent dat je hebt. Dit kan zowel van jou afkomstig zijn als het beeld van het onderwerp dat je presenteert.

Je kunt ook volgers van andere kanalen naar je Instagramkanaal bewegen, zoals YouTube, Facebook of TikTok.

Bouw een persoonlijk merk via jouw Instagramprofiel

Via Instagram kun je bouwen aan je persoonlijke merk. Het blijft belangrijk een goede balans te vinden tussen gesponsorde berichten en natuurlijke, originele berichten.

Wees authentiek als Instagrammer

Probeer alleen waardevolle content voor jouw volgers te maken. Wanneer je een online reclamezuil als influencer wordt gaat dit ten koste van je authenticiteit en autoriteit, want je bent minder onafhankelijk.

Let wel op dat je altijd aangeeft dat het een gesponsorde post is. Dit is een verplichting vanuit de reclamecode commissie om mogelijke consumenten niet te misleiden.

Het beste werkt om rondom een gesponsord bericht een originele manier te hebben om dit te presenteren, zodat het minder commercieel en dus natuurlijk overkomt.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!