passief inkomen
passief inkomen

6 succesvolle online verdienmodellen die jij kunt toepassen in jouw bedrijf

Het proberen en combineren van verschillende verdienmodellen en samenwerkingen via één of meerdere kanalen kan jouw online onderneming succesvoller maken. Je onderneming moet je zien als een merk, waar anderen zich aan kunnen relateren. Dit kan een merk zijn dat jij zelf hebt opgericht, of jijzelf bent het merk als influencer of expert.

Dit wordt personal branding genoemd.

Een online onderneming maakt het mogelijk om passief inkomen te verdienen, omdat een online winkel 24/7 geopend is en voor iedereen in de wereld toegankelijk is.

Het inkomen van een online onderneming wordt nog passiever als je taken of gehele processen uitbesteed.

Het online verdienmodel en merk moeten nauw met elkaar samenhangen. Daarmee wordt bedoeld dat het geen vragen moet oproepen over jou als persoon of merk. Ook moeten de producten passen bij waar het merk voor staat. Als het merk en het verdienmodel niet samenhangt, roept dit vragen en twijfels op bij jouw klant.

Je kan per kanaal kiezen voor een ander verdienmodel. Het meest effectief is als je je kijkers en volgers van sociale media naar jouw website weet te sturen, zodat zij daar een product of dienst kunnen aanschaffen.

Zo kun je op YouTube, voor, tijdens en na de video advertenties of een gesponsord deel plaatsen. Maar kun je in de beschrijving ook links naar je eigen website, andere sociale media kanalen, of affiliates plaatsen.

Zo bouw je ook buiten YouTube om een band op met je volger. Je volger wordt dan een klant.

De onderstaande verdienmodellen kun je toepassen en combineren op je eigen website, sociale media kanalen, en platformen:

1) Verkopen van producten via je eigen website

Je kunt je website ook inzetten als webwinkel. Zo kun jij je eigen producten aanbieden. Deze producten kun je op de volgende manieren aanbieden:

 • Verkoop van losse producten: je kunt producten in jouw webwinkel verkopen. Let er wel op dat je zelf de producten moet inkopen, op voorraad hebben, inpakken, maar ook met de klantenservice te maken hebt. Als je groeit, moet je investeren als je dit zelf in de hand wil hebben.
 • Verkoop van digitale producten: je kunt online cursussen of eBooks verkopen in jouw webwinkel. Je kunt er ook voor kiezen jouw foto’s, audio, of video te verkopen via jouw kanaal. Verkoop van digitale producten helpt goed als de relatie met de klant puur transactie gericht is en er geen klantbinding hoeft te zijn.
 • Verkoop van merchandise: je kunt je eigen merk verkopen in de vorm van merchandise. Artiesten gebruiken dit veel om in contact te komen en blijven met hun fans. Ook online wordt dit veel toegepast. Denk aan T-shirts, mokken, truien, en vesten.
 • Print on Demand: ofwel, producten waarbij een opdruk wordt gedaan op basis van jouw design of merk. Ook kun je hierbij denken aan eBoeken die je als fysiek exemplaar verkoopt
 • Verkoop van andermans producten in jouw webwinkel: dit wordt ook wel dropshipping genoemd. Je doet alle marketingactiviteiten voor een ander bedrijf, maar verkoopt jouw producten in de webwinkel. De fabrikant levert de producten bij de klant en uit eigen voorraad. Dit scheelt heel veel risico en investeringen die je hebt als ondernemer. Maar, als dropshipper ben je wel eindverantwoordelijk voor de klant. Je moet dus nog steeds de producten tijdig kunnen leveren en van voldoende kwaliteit zijn. De klant heeft recht om het product tot 14 dagen ontvangst te retourneren, zonder reden van opgave

2) Verkopen van producten via een platform of social media

Het wordt steeds populairder om online producten aan te prijzen en te verkopen. Door zichtbaar te zijn via platforms als Amazon.com en Bol.com kun je een groter publiek bereiken. Veel mensen starten hun zoektocht naar een product niet meer op Google, maar beginnen direct in de bekende webwinkels.

Deze webwinkels bieden ook de mogelijkheid dat jij bij hun gebruik kunt maken van het magazijn en zij het logistieke proces afhandelen. Ook zijn er andere fulfilment partners die dit voor je kunnen doen.

Ook Print-on-demand kan worden aangeboden via een platform, zodat je een groter bereik hebt.

Via social media wordt vaak spontaan het product of dienst gevonden en verdiept men zich hierin. Door zelf te adverteren kun je snel je doelgroep bereiken. Social media kanalen bieden veel mogelijkheden en opties om je advertenties aan te bieden en te analyseren.

Naast je eigen producten, kun je ook andermans producten aanprijzen met een affiliate link. Bijvoorbeeld door het product te gebruiken, installeren of een beoordeling te geven en dit te verwerken in de content. Vermeldt er wel bij of je het product hebt gekregen en dat je geld verdient als jouw volger het product of dienst koopt.

3) Advertentie inkomsten uit kanalen en content

Adverteren is misschien wel het oudste verdienmodel, maar dit wordt ook veel online toegepast. Adverteren is het aanprijzen of tonen van andermans producten, diensten, of content. Je gaat een partnerschap met ze aan. Er zijn verschillende advertentie verdienmodellen:

 • Display advertenties: je laat banners zien van anderen aanbieders. Je sluit je aan bij een advertentienetwerk, bijvoorbeeld Google AdSense om advertenties te tonen. Display banners maken gebruik van cookies, waardoor iedere gebruiker eigen banners voorgeschoteld krijgt. Ook voor, tijdens en na jouw YouTube video’s kun je videoadvertenties laten zien. Er zijn wel regels voordat je dit kunt activeren.
 • Gesponsorde content: Je kunt content laten sponsoren door samen te werken met een ander merk. De gesponsorde content kun je aanbieden via je eigen website, YouTube of ander (social media) kanaal waar jij kijkers, volgers of luisteraars hebt. Of je nou een grote of kleine influencer of content maker bent, er zijn aanbieders die dit kunnen realiseren. In ruil voor gesponsorde content verdien jij geld of krijg je het product. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook variabel, op basis van hoe de post presteert. Soms heb je veel creativiteit om de post te maken, soms worden er vooraf regels bepaald en geeft de opdrachtgever de laatste klap.
 • Affiliate marketing: veel bedrijven hebben een affiliate programma. Met een coupon code, of een link, krijgen content makers betaald per gerealiseerde verkoop in een vooraf bepaalde periode. YouTube makers plaatsen dit veel naar producten of diensten. Per inschrijving of verkoop krijgen zij een commissie. Vaak moet je je als maker actief melden bij deze platformen. Andere platformen waar je je eenvoudig kunt aansluiten en kunt beginnen met geld verdienen zijn Bol.com en Amazon.com. Zorg er wel voor dat je altijd een disclaimer vermeldt dat je geld verdient als jouw bezoekers op de link klikken.
 • Collabs: je kunt ook samenwerken met andere makers of influencers. Hierdoor leen je elkaars kijkers en volgers uit, en maken jullie samen content. Dit is niet per se gesponsord, maar is een manier om meer geld te verdienen met je kanaal.

Wanneer je advertenties van anderen laat zien, wil je ook invloed hebben op het type advertenties. Zeker als je ook met sponsoren samenwerkt. Het kan voorkomen dat je hierdoor maar met een beperkt aantal sponsoren uit dezelfde sector kunt samenwerken.

Ook het te veel plaatsen van advertenties kan hinderlijk zijn voor bezoekers, kijkers, volgers, en luisteraars. Het moet zo natuurlijk mogelijk overkomen en passen bij jouw merk.

Tot slot kan je onafhankelijkheid als maker in twijfel worden gebracht, afhankelijk van jouw persoonlijke merk en het merk waarmee je samenwerkt. Ook kun je imagoschade oplopen door verkeerde samenwerkingen.

4) Abonnement

Een abonnementen verdienmodel wordt door veel online ondernemingen toegepast. De reden dat veel ondernemingen kiezen voor een abonnementsmodel is dat het de inkomsten voorspelbaarder maakt. Hierdoor kunnen ook de kosten voorspelbaarder worden uitgegeven. Bedrijven die transactioneel werken via verkopen, moeten continu nieuwe klanten werven die de producten of diensten afnemen.

Een ander voordeel van abonnementen is de prijszetting en voorwaarden. Je vraagt consumenten eerst voor een relatief klein bedrag. Consumenten kunnen dit vaak ook flexibel opzeggen (maandelijks). Hierdoor voelen zij zich niet beklemd door de voorwaarden.

Binnen het abonnementsmodel heb je verschillende andere verdienmodellen:

 • All You Can Consume: Het bekende Netflix verdienmodel. Alle content voor één bedrag. Voor de consument is dit wel zo duidelijk.

Zo kun jij ook je content achter een betaalmuur zetten, exclusief toegankelijk voor betalende leden. Juicekanalen doen dit, maar ook podcasts stappen over naar Podimo, waar luisteraars een vast bedrag betalen aan het platform. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen als je cursussen ontwikkeld of andere digitale producten, zoals eBooks.

 • Categoriseren: verschillende abonnementen worden geïntroduceerd, afhankelijk van verschillende factoren:
  • Geen advertenties: er worden geen advertenties meer getoond die kunnen afleiden. Videoland heeft een abonnement waarbij je wel advertenties te zien krijgt. Ook YouTube Premium en Spotify gebruiken deze methode.
  • Functionaliteiten: je krijgt meer functionaliteiten als je meer betaalt. Dit wordt vaak gecombineerd met het gebruik van het platform.
  • Type gebruiker: als student of oudere kun je korting krijgen. Studenten krijgen bijvoorbeeld korting bij Spotify
  • Verbruik/gebruik: afhankelijk van hoeveel je gebruikt val je in een andere schaal. Denk hierbij aan het aantal medewerkers die toegang hebben tot de software, e-mails voor e-mailmarketing die je wilt versturen
  • Periode van afname: kies je ervoor om een jaar vooruit te betalen, dan kun je vaak rekenen op een korting.
  • Frequentie van afname: hoe vaak wil je iets ontvangen? Tegenwoordig zijn er wijn-, bier, sokken-, inkt-, en scheermesabonnementen. Deze ontvang je thuis tegen een vast maandelijks bedrag. De nadruk ligt op comfort zodat je nooit zonder het product komt te zitten.

De schaalnamen die worden toegepast kunnen afhankelijk zijn van het type schaal, maar ook worden de volgende schaalnamen vaak toegepast waarbij verbruik en functionaliteiten vaak gecombineerd worden. Dit zie je vaak terug bij software.

 • Brons, zilver, goud, of andere edelmetalen
 • Beginner, Professional, Expert
 • Klein, middel groot

5) Freemium verdienmodel

Freemium is een hybride model, waarbij gratis gebruikers kennis kunnen maken met jouw producten, diensten en/of content. Hierdoor is het laagdrempelig voor deze gebruikers over te stappen. Je ziet dit veel terug op het internet bij online ondernemingen. Het bekendste bedrijf dat dit toepast is Spotify. Spotify heeft gekozen voor het freemium model, zodat iedereen laagdrempelig naar muziek kan luisteren, zonder het illegaal te hoeven downloaden. Veel klanten kiezen, vanwege de advertenties en gebruikersgemak, juist om een abonnement te kopen. Een abonnement biedt de mogelijkheid om ook muziek te downloaden op je eigen apparaat en dus offline te luisteren.

6) Donatie

Je kunt ook je volgers of klanten vragen om te doneren via een doneerknop of betaaldienst (PayPal, Stripe of CashApp). Zij betalen wat ze het consumeren van producten, diensten, en vaak content waard vinden.

Pay-Per-Value lijkt hier op. Je betaalt wat je waardeert. Alleen het verschil tussen doneren en Pay-per-value is dat klanten weten dat ze ervoor moeten betalen, maar het bedrag zelf bepalen. Bij donaties moet de content maker of verkoper klanten of volgers aansporen om dit te doen. Het blijft vrijblijvend. Het is vaak aanvullend op een bestaand inkomen uit advertenties en abonnementen of bij gratis streams. Online streamers via platforms zoals YouTube of Twitch worden gebruikt omdat deze een doneerknop hebben.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!