Een juicekanaal, of juice channel, is een online mediakanaal waar sappige, juicy, roddels worden verzameld en verspreid. Deze roddelkanalen analyseren het (online) gedrag van BN’ers en ontvangen informatie van verschillende (anonieme) bronnen.
Dit nieuws wordt op geheel eigen wijze gebracht.
De scoops over bekende Nederlanders wordt via social media, Instagram, TikTok, YouTube, chats, of een eigen website gedeeld. Soms humoristisch, maar meestal kritisch.
Juicekanalen kunnen blijven bestaan door bijvoorbeeld een betaalmuur in te stellen, donaties te vragen, merchandise te verkopen, sponsoren te werven. Hierdoor kunnen zij zoveel als mogelijk onafhankelijk blijven. Want juicekanalen hebben niet veel mensen in dienst. En om dit te blijven doen moet er dus geld verdiend worden.
Roddelen is van alle tijd, maar de recente opkomst van juicekanalen is een revolutie in de mediawereld. Door zoveel mogelijk (betrouwbare) roddels te verspreiden, bouwen juicekanalen autoriteit op door. De kracht van de juicekanalen is dat zij volgers direct met scoops op de hoogte kunnen stellen van het wel en wee van bekende mensen en deze informatie snel gedeeld kan worden met de wereld.
Hoe meer scoops over bekendere Nederlanders, hoe meer autoriteit, hoe meer volgers, hoe meer inkomsten.
Ook zijn in 2022 verschillende juicekanalen in opspraak geraakt omdat ze voor de rechter worden gedaagd. Denk bijvoorbeeld aan de zaak Samantha Steenwijk vs. Yvonne Coldeweijer. Hierdoor worden juicekanalen alleen nog maar meer gevolgd door mensen, omdat traditionele media de berichten overnemen.
Maar in hoeverre zijn juicekanalen en media verantwoordelijk voor de mogelijke gevolgen van het individu?
De juicekanalen gebruiken verschillende (anonieme) bronnen en technieken om nieuwtjes te verzamelen en verspreiden.
Juicekanalen analyseren het (online) mediagedrag van bekende mensen. Ook ontvangen ze nieuwtjes, foto’s, en screenshots, van gewone volgers. De zogenaamde BN’ers in het wild. Maar ook kennissen, mensen achter de schermen, en de bekende mensen zelf sturen informatie naar juicekanalen.
Naast BN’ers die bij de meesten bekend zijn, zoals artiesten, acteurs, royalty, muzikanten, politici en presentatoren, worden ook influencers en reality sterren behandeld uit Temptation Island en Ex on the Beach.
Een juicekanaal is aantrekkelijk om te volgen omdat iedereen uit de online en offline mediawereld wordt besproken. Dit kan dan weer worden besproken bij de koffieautomaat of aan de keukentafel.
De meetlat die juicekanalen hanteren voor Bekende Nederlanders is de gewone Nederlander. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg calvinistische mentaliteit.
Waar komen de roddels van juicekanalen vandaan?
Roddelkanalen bestonden al in hun offline vorm, zoals de Privé, Weekend en Party. Ook de Britse Tabloids zijn beroemd en berucht om hun jacht naar foto’s en nieuwtjes.
Voor deze roddelkranten en -weekbladen kan men een abonnement afsluiten en valt het wekelijks op de deurmat. Ook liggen deze bladen in de schappen van supermarkten en in de wachtruimtes van de kapper, garage, of tandarts.
Later werd roddelen naar televisie gehaald. RTL Boulevard en Shownieuws wordt in Nederland door honderdduizenden kijkers dagelijks bekeken.
Roddels zijn voor veel mensen gespreksstof, een dagelijkse routine om te bespreken bij de koffieautomaat of aan de keukentafel.
In de roddels staat het persoonlijk leven van bekende artiesten, royalty, muzikanten, influencers, politici, presentatoren, of acteurs centraal. Hun online en offline gedrag wordt uitgebreid gevolgd en geanalyseerd. Vooral wat afwijkt van de gewone mensen wordt uitgebreid besproken.
In de jacht naar aandacht en gelinkte advertentieinkomsten, gaan ook traditionele media steeds vaker roddels verspreiden om meer kliks te krijgen. De zogenoemde clickbait link is hierbij snel gemaakt.
Ook in het kader van wie de eerste is, heeft de meeste autoriteit, wordt er veel informatie snel gedeeld, zonder hoor en wederhoor. Men probeert snel te scoren zolang de hype nog levendig is.
Daarnaast worden BN’ers om de haverklap uitgenodigd om spelletjes op TV te spelen en hun mening te geven in (online) talkshows over maatschappelijke onderwerpen en elkaar in de vele talkshows die Nederland rijk is. BN’ers zijn daarom een makkelijk doelwit om online (anoniem) bekritiseerd te worden.
Sinds de komst van het internet worden de roddelrubrieken ook online gepubliceerd. Met de komst van smartphones en sociale media kan iedereen snel een bericht plaatsen, video’s maken en vrijwel gratis publiceren op het web.
Zo vormen de juicekanalen een spil in het web om zo snel mogelijk zoveel mogelijk sappige roddels te verzamelen en te verspreiden. Waarbij de waarheid van de roddels steeds vaker in twijfel wordt getrokken en er snel ‘nieuws’ gemaakt moet worden.
Want de concurrentie onder de juicekanalen wordt steeds heftiger. Het is een race naar scoops over steeds bekendere Nederlanders. Een juicekanaal ontleent autoriteit op basis van volgers en scoops, waarbij een sterk verband is tussen de aandacht van de volgers, die grote scoops willen en de inkomsten van het juicekanaal.
Welke juice kanalen zijn er in Nederland?
Er zijn een aantal bekende juicekanalen in Nederland. De twee bekendste en grootste juicekanalen zijn Life of Yvonne en RoddelPraat. Ook Rumag heeft een juicekanaal en daarnaast zijn er tal van Instagram kanalen die juice verzamelen, zoals Reality FBI en Juicechannel.
Waarbij de grootste, Yvonne Coldeweijer zich richt op een vrouwelijke doelgroep. RoddelPraat richt zich op een mannelijke doelgroep.
Bij Yvonne Coldeweijer worden onderwerpen besproken die het vrouwelijk publiek aanspreekt, zoals afvallen, relaties, fashion, en kinderen.
Bij Roddelpraat wordt op een mannelijke wijze de juice gedeeld. Veelal kritisch, met humor, en soms choquerend.
Welke bronnen gebruiken juicekanalen?
De mensen achter juicekanalen hebben een uitgebreid netwerk van mensen die informatie toesturen. Life of Yvonne, noemt deze volgers ‘spionnen’. Ook andere juicekanalen hebben loyale volgers die informatie opsturen.
Kijk ook Danny’s wereld, waarin Danny Ghosen namens de VPRO onderzoek doet naar de wereld achter Juicekanalen.
Door social media is het makkelijker geworden om direct met de BN’er in contact te komen om roddels te bevestigen of te ontkrachten. Niet altijd wordt hoor en wederhoor toegepast.
Omdat veelal het goede imago van een Bekende Nederlander in twijfel wordt getrokken, resulteerde dit de afgelopen jaren vaker in een kort geding. De rechtszaak wordt veelal door de BN’er zelf gestart.
Yvonne Coldeweijer werd door zangeres Samantha Steenwijk voor de rechter gesleept vanwege een mogelijk foute bewering over illegale dieetpillen.
Ook werd de werkwijze van het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer ontrafeld door BNR.
RoddelPraat van Dennis Schouten en Jan Roos is meermaals in opspraak geraakt door rechtszaken over Famke Louise en Charly Luske.
Het motief om juicekanalen te benaderen kan een gewetensvraag zijn. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Jamie Vaes, in haar relatie met ex-vriend Lil’ Kleine (Jorik Scholten). Bekenden van haar stuurden informatie naar juicekanalen, omdat zij wisten wat er achter de schermen plaatsvond.
Op 7 april was Jaimy Vaes te gast bij Khalid & Sophie op NPO 1. In deze aflevering wordt gesproken over de rol van juicekanalen en het kiezen van een ‘kant’ waardoor de journalistieke onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken.
Via de juicekanalen en traditionele media proberen de vrienden van Lil’ Kleine weer tegenstrijdige berichten te plaatsen om Jorik te steunen.
Het motief van de mensen die roddels of beelden doorsturen kan de kick zijn dat de beelden worden verspreid onder (honderd) duizenden mensen en een onderwerp van gesprek wordt bij de koffieautomaat.
Dit was eerder zo bij video’s uit de parkeergarage, waarbij Yolanthe Cabau zoende met Wesley Sneijder, en de toenmalige vriendin van Jort Kelder, Georgina Verbaan, zoende met een ander.
Waarbij het toentertijd, voor social media en smartphones, meer een privékwestie was en paparazzi in de bosjes lagen, wordt het moddervechten via (social) media en juicekanalen gevoed en gevoerd.
Iedere vorm van aandacht, ook negatief, staat centraal. Ook wordt er steeds vaker verwezen naar ‘Trail by Media’ door BN’ers waarbij hun imago wordt aangetast. Voordat de rechtszaak heeft gediend in de rechtbank is de BN’er al publiekelijk aan de schandpaal genageld is. Al dan niet of de waarheid is gesproken of niet. Een rechter heeft nog geen uitspraak kunnen doen.
Een ander motief om informatie in te sturen is een wraakactie. Hierbij voelt de inzender zich benadeeld door de BN’er. Dit was het geval bij de ontketening van seksueel overschrijdend gedrag in januari 2022. Ook Jamie Vaes voelde zich benadeeld door Jorik Scholten en werd door het management gebruikt om het imago van Jorik op te poetsen.
Mensen beschouwen bekende mensen als rolmodel. Alles wat daarvan afwijkt wordt uitgelicht door juicekanalen.
Dit is recent gebeurd naar aanleiding van een bericht van Danny de Muck dat hij zich geen zorgen maakt over juicekanalen. Als reactie hierop durfde iemand informatie te sturen naar Life of Yvonne over zijn gedrag tijdens de musical Ciske de Rat van Stage Entertainment. Stage Entertainment doet hier nu onderzoek naar.
Door het gerucht te verspreiden, wat wordt bevestigd door foto’s, video’s of geluidsfragmenten, kan ook aanleiding zijn om nieuwe mensen aan te sporen informatie op te sturen om de roddel levendig te houden en het aantal volgers uit te breiden. Hoe meer kijkers en volgers, hoe groter de commerciële waarde van het juicekanalen is.
Wanneer een juicekanalen een primeur heeft, kunnen andere (traditionele) mediakanalen dit uitvergroten. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect. Wanneer juice kanalen informatie van elkaar ontvangen, blijft dezelfde roddel levendig. In de ogen van de volgers is actueel en op de hoogte blijven belangrijk en de enige reden om zo snel mogelijk nieuwe content te consumeren.
Welke onderwerpen behandelen juicekanalen?
Veel juicekanalen werken met een format. Hierin behandelen zij verschillende soorten onderwerpen en personen. Bij grote onderwerpen of bekende mensen wordt er over meerdere afleveringen nieuwe informatie gedeeld met de volgers.
De formats bevatten ook terugkerende elementen, zoals een sponsorblok. Een ander terugkerend element is een ronde langs de social media uitingen van de bekende Nederlanders met een kritische reactie hierop. Ook hebben sommige bekende Nederlanders een eigen rubriek op het juicekanaal.
Zo werd het wel en wee van André Hazes en Monique Westenberg uitgebreid gevolgd door Yvonne Coldeweijer. En RoddelPraat komt daar overheen met Gordon, Patty Brard, Famke Louise en Charly Luske.
Juicekanalen analyseren uitgebreid het gedrag van BN’ers op social media en andere media kanalen. Zo kunnen de juicekanalen ook zelf nieuwtjes ontdekken en bepaalde geruchten aan elkaar koppelen. Juicekanalen zijn feitelijk een loop van compilaties, recycling van content en de reactie hierop. Waarbij zij dit aanvullen met informatie van volgers. Dit brengen zij op een authentieke en eigen wijze.
Waar publiceren juicekanalen hun content?
De volgers van juicekanalen worden snel bereikt via YouTube, Instagram en TikTok. Roddels worden meestal ook visueel ingestuurd met ondersteunende foto’s, screenshots, en video’s. Daarnaast kan via deze kanalen snel een grote doelgroep binnen een no-time worden bereikt. Ook kunnen de volgers deze berichten makkelijk delen via WhatsApp of Facebook.
Yvonne Coldeweijer gebruikt chatapp Telegram voor haar betalende volgers om ze op de hoogte te houden en exclusieve content met hen te delen.
Exclusieve content biedt de makers achter juicekanalen de mogelijkheid ook een commercieel succes te worden en verschillende verdienmodellen rondom het merk en publicatiekanalen op te starten. Want juice verzamelen en content opnemen kost veel tijd.
Wat is het gevolg van het publiceren van content door juicekanalen?
Het grootste gevolg dat juicekanalen zoals RoddelPraat en Life of Yvonne taboes en maatschappelijk belangrijke onderwerpen, zoals (seksueel) grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken. Dit heeft in de mediawereld en ver daarbuiten geleid tot een discussie.
Ook de rechtszaken die worden aangespannen tegen juicekanalen leveren nieuwe jurisprudentie op over privacy, media, en journalistiek. Juicekanalen zoeken de grenzen op van hun handelen.
In het online programma Boos van Tim Hofman (BNNVARA) werd The Voice uitgebreid onderzoek gedaan nadat RoddelPraat op de hoogte was gebracht over de misstanden achter de schermen bij The Voice. Zij deelden dit en zo kon het team van Boos hun eigen onderzoek starten.
Dit hebben zij op een integere wijze gedaan en hiermee een maatschappelijk onderwerp aangesneden. In de documentaire werden de anonieme verhalen gedeeld en zijn aangiftes gedaan tegen betrokkenen van het programma. Naast de documentaire heeft Tim Hofman de eerste reactie in een interview met, bedenker van The Voice en eigenaar van Talpa, John de Mol opgenomen.
Maar zoals de Boos documentaire duidelijk maakt houdt men in de mediawereld, maar ook in andere werelden, de hooggeplaatsten en diegene die veel verdienen de hand boven het hoofd. Men durft bepaald ongewenst gedrag niet bespreekbaar te maken. Dit doet men niet omdat er gechanteerd wordt, uit schaamte, of angst voor de gevolgen.
Alleen anoniem en op grote schaal, die juicekanalen mede mogelijk maken, wordt wangedrag door bekende mensen in de media bespreekbaar gemaakt. Juicekanalen kunnen voor de mediawereld fungeren als klokkenluider die sociale controle uitvoert.
Toch kan de hetze die juicekanalen veroorzaken door hun volgers op bekende mensen af te sturen mogelijke gevolgen hebben. BN’ers en politici worden lastiggevallen in hun privé en soms zelfs werktijd, vaak anoniem en digitaal, maar soms zelfs fysiek. Zijn de media verantwoordelijk voor de mogelijke gevolgen?
Alleen op veel werkplekken in Nederland is deze sociale controle en durf er niet. Ook zijn er mensen in hooggeplaatste posities die moeilijk van deze posities af komen.
Men is bang voor de gevolgen wanneer het gemeld wordt, ook al ben je geen slachtoffer. Je kunt ontslagen worden en dus je inkomstenbron verliezen en je reputatie schaden.
Mensen op de werkvloer in het MKB hebben niet de macht en massaliteit van de mediawereld. Wel kan men ook gebruik maken van moderne communicatietechnologie zoals smartphones om beelden en audio vast te leggen. Echter, schuilt hier ook het gevaar dat dit semi-openbaar gebeurt, zonder context of duiding, waardoor mensen alsnog in hun privacy kunnen worden aangetast.