De werkwijze van Yvonne Coldeweijer van het juicekanaal Life of Yv is ontrafeld door BNR. Hierbij wordt extra aandacht gevraagd voor de maatschappelijke impact en het journalistieke onderzoek dat wordt gedaan door juicekanalen.
BNR startte hun journalistieke onderzoek naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in de zaak Samantha Steenwijk vs. Yvonne Coldeweijer. Hierin deed de rechter uitspraak over de mate van journalistiek onderzoek en de bewijslast die nodig is om geruchten hard te maken. Het alleen en anoniem verkregen online materiaal was hierin niet voldoende.
BNR heeft Yvonne Coldeweijer anoniem een video gestuurd waar het drugs gebruik van een BN’er, Talitha Muusse, zogenaamd te zien was. Echter, was deze video nep en was er geen drugs in het spel.
Hoewel Yvonne vertelde dat het een gerucht is, toont het duidelijk de werkwijze van juicekanalen. Er is ruimte voor hoor en wederhoor, maar de beelden worden onherroepelijk gedeeld met de exclusieve, betalende volgers van het juicekanaal.
De werkwijze van juicekanaal Life of Yv, ontrafeld door BNR
- Een juicekanaal ontvangt beeldmateriaal van een persoon. Ook al zijn de beelden anoniem en via-via verkregen.
- Er worden vragen gesteld over de oorsprong, maar zeer oppervlakkig;
- Na een korte mogelijkheid tot wederhoor, waarin Talitha Muusse het drugsgebruik ontkende, worden de beelden gedeeld met de volgers. Maar nog niet openbaar…;
- De aankondiging wordt gedeeld via social media, met name via Instagram Stories;
- De juicy roddels worden vervolgens exclusief achter de betaalmuur gedeeld in een Telegram groep;
- Later wordt ook het brede publiek via sociale media op de hoogte gehouden van de rand-juice.
Toegang tot de exclusieve Telegramgroep van Yvonne Coldeweijer kost 10 euro per maand.
De aankondiging alleen leverde Yvonne Coldeweijer 100 nieuwe betalende abonnees op. Een leuke extra verdienste van 1000 euro voor een gerucht dat niet waar blijkt.
Reactie Yvonne Coldeweijer op BNR onthulling
In reactie op de onthulling van BNR reageert Yvonne Coldeweijer dat ze juice deelt, en geen traditioneel nieuwsmedium is en ook geen onderzoeksjournalist. Maar gewoon juice deelt “that’s it!”.
Dit staat haaks op de liggende uitspraak, waar de rechter het delen van dit type nieuws ook journalistiek noemt. Daarnaast mogen hardgemaakte geruchten gedeeld worden, waar de bewijslast aanzienlijk is.
Ondanks dat dit geen schade zou opleveren voor het imago van Talitha Muusse, zou dit werk wel moeten leiden tot een discussie over de maatschappelijke gevolgen va juicekanalen: wat is journalistiek en hoe hard moet de bewijslast zijn om een onbewezen gerucht te delen op het internet?
Ondanks de uitspraak lijkt hier dus nog geen aanpassing in de werkwijze te zijn.