juicekanaal
juicekanaal

Juicekanalen: Rebelse Revolutionair in de Media

Juicekanalen zijn een revolutie in de media en entertainment industrie. Op rebelse en onconventionele wijze verspreiden zij ‘juicy’ roddels online. Traditionele media, zoals de krant, radio, en televisie hebben het internet mondjesmaat omarmt in het afgelopen decennium. Maar sinds het internet, social media, en smartphones bij elkaar zijn, is er een nieuw fenomeen opgestaan in 2021, Juicekanalen. En ook in 2022 drukken zij hun stempel op de dagelijkse nieuwsverspreiding.

Op social media en YouTube nemen Juicekanalen een steeds dominantere positie in op de tijdlijn. Daarnaast worden deze kanalen vaker geciteerd door traditionele media en veelvuldig gedeeld en besproken bij de ‘digitale’ koffieautomaat en in groepsgesprekken.

Zijn juicekanalen en media verantwoordelijk voor mogelijke gevolgen voor iemands fysieke of mentale gesteldheid?

Tevens lijken traditionele media ook steeds vaker dezelfde onconventionele methoden van Juicekanalen te gebruiken. Hiermee kan de journalistieke reputatie van dit medium aangetast worden. Juicekanalen veranderen het huidige Nederlandse medialandschap in rap tempo.

Recent werd de journalistieke werkwijze van juicekanaal Life of Yv ontrafeld door BNR.

Wat zijn Juicekanalen?

Juice Channels, of Juicekanalen, maken online content over Bekende Nederlanders (BN’ers). Het is een samentrekking van Juice, de sappige nieuwtjes en roddels over bekende (media) persoonlijkheden. Kanalen, of channels, staat voor de werkwijze via het internet. Juicekanalen gebruiken social media en YouTube om volgers te krijgen en interactie op te zoeken. Daarmee proberen ze een loyale fanbase te krijgen die bereid is te betalen voor exclusieve content en/of andere commerciële acties.

Juice Channels Uitleg
Juicekanalen werven hun kijkers via YouTube en Social Media, zoals Instagram, TikTok, en Facebook, om vervolgens levensvatbaar te worden door verschillende economische activiteiten.

De mensen die worden behandeld door Juicekanalen zijn bekend geworden doordat zij een talent hebben. Hierdoor zijn ze zichtbaar in de media en heeft men een mening over deze personen. Zij zijn auteur, acteur, presentator, journalist, muzikant, komiek, programmadeelnemer, politicus of ondernemer.

Tegenwoordig hoort daar ook een online schare van bloggers, vloggers, influencers, en gamers bij met hun eigen online kanalen. Hun inkomsten zijn afhankelijk van hun goede imago en algemene bekendheid.

Bij de gijzeling van de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam was juicekanaal Life of Yvonne breaking news, omdat ze foto’s had. Het publiek reageerde kritisch, omdat ze door de foto’s een watermerk van haar logo had geplaatst. Hiermee wordt haar verweten niet alleen kritieke informatie over de veiligheid van de medewerkers en klanten te hebben verspreid, maar ook het ‘hete’ nieuws te hebben misbruikt voor eigen gewin.

Kritiek van @Daanjongen op het tonen van de beelden via haar Instagram @lifeofyvonne

Juicekanalen zijn opzichzelfstaande entertainment/nieuws kanalen. Ze zijn dus ook een merk met een imago en reputatie. Zij zoeken een loyaal publiek door actuele en sappige primeurs te delen. Zij staan dichtbij hun volgers en zoeken ook interactie met hun volgers op verschillende manieren, door bijvoorbeeld winacties of door ze mee te laten praten.

De sappige ‘juicy’ informatie komt vaak via een anonieme bron terecht bij het Juicekanaal. Deze persoon staat vaak dichtbij de BN’er in kwestie. De informatie wordt vaak met bewijs (foto, audio of video) ondersteund. Hierdoor komt de informatie op de kijker zo feitelijk mogelijk over.

Met deze primeur hopen de Juicekanalen reputatie op te bouwen als geloofwaardige bron, om bij een breder publiek bekend te worden, omdat ze worden geciteerd door traditionele media.

Waar programma’s zoals RTL Boulevard en Shownieuws draaien om de nieuwtjes en de persoonlijkheden die commentaar leveren in het programma, draait het bij Juicekanalen vaak om één of twee persoonlijkheden. Zij presenteren het programma door op vermakelijke wijze commentaar te geven op actualiteiten, gedeelde social media content, en ingestuurde informatie.

Door het frequent verspreiden van actuele, juicy, en vermakelijke content is er een kans dat kijkers volgers worden. En volgers kunnen potentiële klanten of abonnees worden. Kritiek om het juicekanaal economisch vatbaar te houden.

Juicekanalen zijn zowel economische als informationeel afhankelijk van hun volgers. Zij gebruiken hierbij guerrilla marketing en journalistiek om informatie te verzamelen en te verspreiden. Dit zijn onconventionele methoden die traditionele media vermeden.

Het gaat hierbij om principes over hoor en wederhoor, kopiëren van content gemaakt door anderen, zonder eigen onderzoek, maar ook om het mogelijk verspreiden van onwaarheden. Met als ergste gevolg vervolging voor smaad en laster, of een rectificatie.

Ook de privacy van de persoon in kwestie wordt door de juicekanalen niet altijd gehonoreerd. Tevens omzeilen de kanalen met enige regelmaat traditionele rollen van managers en woordvoerders door in direct contact te staan met de bekende personen via social media.

De kanalen krijgen ook met enige regelmaat materiaal die de bekende persoon zelf heeft ingestuurd. Daarnaast becommentariëren ze geplaatste content in interacties van bekende personen van social media op eigen wijze.

Organisatorisch zijn de Juicekanalen door hun kleinschalige organisatie flexibel. Zij hebben niet meer dan een camera, computer en internet nodig om content te maken en publiceren. Er is geen sprake van hinderlijke hiërarchie bij het maken en publiceren van content. Dit kunnen zij onafhankelijk van tijd, locatie via social media en YouTube doen.

Welke kanalen gebruiken Juicekanalen?

De belangrijkste publicatiekanalen die Juicekanalen gebruiken zijn YouTube, Instagram, Spotify (podcasts), Facebook, TikTok, WhatsApp, Telegram en e-mail.

Welke bekende Juicekanalen zijn er?

De bekendste Nederlandse Juicekanalen zijn RoddelPraat, Life of Yvonne, Roddeloog, Juice Channel, en RealityFBI. Ieder kanaal heeft een eigen schare fans en wijze waarop zij nieuws en roddels brengen.

Waarom ‘The Voice’ de definitieve doorbraak voor Juicekanalen is

Sommige Juicekanalen zijn erg fanatiek in het volgen van privé relaties van bepaalde personen. Een bekende mediapersoonlijkheid die vaak werd besproken in Juicekanalen is André Hazes en zijn liefdesperikelen. Hij werd al dan niet gevolgd door (anonieme) bronnen die hem toevallig tegenkwamen of kennen. Deze informatie werd gedeeld met Juicekanalen. En dit werd vervolgens gedeeld op het internet met de rest van Nederland.

De grootste doorbraak van Juicekanalen kwam in januari 2022, waarbij zij fungeerde als klokkenluiders in de kwestie ‘The Voice’. Zij ontvingen berichten over vermeend seksueel overschrijdend gedrag en misbruik. Deze aantijgingen kwamen zowel van kandidaten als medewerkers bij het RTL 4 programma ‘The Voice of Holland’.

Nadat de Juicekanalen, waaronder RoddelPraat, dit hadden gemeld, heeft het team van het (online) programma Boos van BNNVARA hier verder onderzoek naar gedaan. Onder leiding van journalist en presentator Tim Hofman werd een oproep geplaatst voor mensen om zich te melden. Maar de geruchtenstroom en aandacht bleef tegelijk ontstaan bij de Juicekanalen.

Uiteindelijk heeft dit geleid tot een uitgebreid journalistiek onderzoek en interview met bedenker van ‘The Voice’ John de Mol. In de documentaire werd uitgebreid (anoniem) ingegaan op de aantijgingen.

In aanloop en na de uitzending ontstond commotie door persberichten van betrokken partijen in de documentaire. Daarnaast hebben meerdere mensen, ook niet anoniem, hun verhaal gedaan bij traditionele media, talkshows, kranten, Politie, en meldpunten.

De uitzending is aanleiding geweest dat ook buiten de mediawereld (terecht) meer aandacht is voor seksueel overschrijdend gedrag en misbruik van macht.

Aflevering van BOOS: THIS IS THE VOICE, gepresenteerd door Tim Hofman, BNNVARA Januari 2022.

Inmiddels is deze aflevering van #BOOS in een korte tijd al meer dan 10 miljoen keer bekeken. Na deze rel konden zowel traditionele media als Juicekanalen deze uitzending gebruiken om zelf één of meerdere uitzendingen te vullen, om een publiek debat via de media te voeren.

Verschillende programma’s, waaronder Beau, Nieuwsuur, het NOS Journaal hebben aandacht besteed aan deze kwestie. Verschillende experts hebben zich beraad en uitgesproken in de verschillende talkshows hoe nu verder? Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, voordat het Openbaar Ministerie hier gedegen onderzoek kan doen.

De inmenging, invloed, en impact, via en door de media kan mogelijke gevolgen hebben voor het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachten en mogelijke vervolging.

Het laatste woord is hierover in de traditionele media én Juicekanalen nog niet gezegd…

Wat is het verdienmodel van Juicekanalen?

Het doel van Juicekanalen is zo hoog mogelijke kijkcijfers in combinatie met loyaliteit van volgers. Het draait om de merkbeleving en -associaties die volgers hebben bij de personen en informatie achter het kanaal.

Het gevolg is economische afhankelijkheid tussen het kanaal en volgers. Want zonder nieuwe content lopen de kijkers, volgers en maandelijkse abonnees weg naar een ander kanaal. Hierdoor dalen de inkomsten.

Dit is ook een fysieke en mentale druk voor de personen achter de Juicekanalen (met en zonder abonnementsmodel). Naast frequentie spelen authenticiteit, relevantie en actualiteit een belangrijke rol in het verdienmodel van Juicekanalen.

Meer volgers betekent ook meer autoriteit en toegang tot informatie via volgers en traditionele media. Dit kan leiden tot exponentiële groei en aandacht voor de presentatoren van deze kanalen.

De volgende online verdienmodellen worden door Juicekanalen ingezet:

  1. Abonnees: loyale volgers omzetten naar abonnees die voor een klein maandelijks/jaarlijks bedrag toegang krijgen tot exclusieve content. Door abonnees zijn inkomsten ook voorspelbaar;
  2. Donaties: dit kan een combinatie zijn met abonnementen maar zonder actieve tegenprestatie in de vorm van content en/of merchandise;
  3. (YouTube) advertenties: grotere kanalen kunnen advertenties aanzetten, waardoor zij betaald worden wanneer publiek deze advertenties kijkt. Massa = kassa. Kanalen die in strijd zijn met de richtlijnen van YouTube wordt advertentie inkomsten onmogelijk gemaakt, zoals RoddelPraat is overkomen. Naast een YouTube advertentie zouden ze ook op een eigen website advertentieruimte kunnen plaatsen;
  4. Gesponsorde content: een geheel stuk content gewijd aan één specifieke sponsor, een deel, of product placement zijn vormen van variabele inkomsten. De kracht van een Juicekanaal is om een zo goed mogelijk product of dienst aan te bieden die aansluit bij de kijker en het merk;
  5. Affiliate commissies: kortingscodes of links delen van producten of diensten, al dan niet in combinatie met een (betaalde) review. Dit levert Juicekanalen een commissie (percentage of vast bedrag) per aankoop op.
  6. Merchandise: specifieke merk merchandise zoals t-shirts, petten, truien, muismatten of posters.

De kosten van een Juicekanaal hangen samen met het aanschaffen van materialen, zoals camera’s en andere studioapparatuur. Maar ook met werk dat wordt uitbesteed, bijvoorbeeld het opnemen en bewerken van video’s, het beheren van social media, YouTube, en/of website.

De totale winstgevendheid van een Juicekanaal kan flink oplopen bij een groot aantal loyale volgers die bijvoorbeeld abonnee of donateur worden. Ook sponsoren zien een hoog ROI wanneer zij adverteren via YouTube of social media.

Waarom zijn Juicekanalen zo succesvol?

Het is steeds makkelijker geworden om een kanaal op te richten en inkomen te verkrijgen uit de gedestilleerde (en opnieuw verpakte) Juice. Hierdoor kunnen de mensen achter de kanalen meer focus aanbrengen op het groeien van het kanaal door meer content te maken en te verspreiden via meer kanalen. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect naar een groot publiek.

Het aantal kijkers van Juicekanalen is in 2021 enorm toegenomen. Volgers lijken een ‘fear of missing out’ (FOMO) te hebben voor het laatste nieuws. Dit past binnen de social media en informatieverslaving van de 21e-eeuwse maatschappij.

Nieuws volgt zich in rap tempo op. Zolang iets nieuws ook echt nieuw is, wordt het vaak gekopieerd door andere partijen en traditionele media. Hierdoor bouwt een Juicekanaal reputatie op.

Dit is ook een reden geworden waarom traditionele media steeds vaker de informatie overnemen, al dan niet met een eigen onderzoek. Ook zij moeten clicks online halen, waardoor zij adverteerders en abonnees voeden via eigen kanalen.

Wat is de keerzijde van Juicekanalen?

Er zijn drie categorieën van keerzijdes bij de huidige manier van werken van Juicekanalen. Er is een keerzijde bij de maker, de persoon achter het Juicekanaal, de kijker, en de persoon die centraal staat in de content, de BN’er.

Allereerst is er een economische afhankelijkheid tussen de maker van het kanaal en kijkers. Geen kijkers, geen advertenties, sponsoren, merchandise verkopen, of abonnementsinkomsten. Als de maker uitvalt lopen de inkomsten rap terug.

Advertentie en sponsorinkomsten zijn niet voorspelbaar en gelijkmatig over het jaar verdeeld. Zeker als YouTube bijvoorbeeld de mogelijkheid tot adverteren uitzet vanwege het schenden van de algemene voorwaarden. Dit is onder andere gebeurd bij RoddelPraat. Ook kunnen kanalen (definitief) worden verwijderd bij het herhaaldelijk schenden van de algemene voorwaarden van een platform.

In het geval dat een kanaal toegang tot YouTube wordt ontzegd, wordt de economische levensvatbaarheid zwaar aangetast van een Juicekanaal.

Het type content én abonnees verhogen de druk van de maker. Want zij verwachten een frequente tegenprestatie in de vorm van exclusieve, actuele en vermakelijke content. Deze ratrace naar informatie vraagt 24/7 aandacht. Dit kan ook de veiligheid en privacy aantasten.

Ook is de beheerder van een Juicekanaal gebaat bij goede en betrouwbare informatie. Dit loskrijgen en onderzoeken kost tijd. Een te snelle roddel zonder hoor en wederhoor is een risico voor de reputatie van een Juicekanaal. Een slechte reputatie zorgt voor kritische sponsoren, die zich zouden terugtrekken als sponsor of opdrachtgever.

Dit gebeurde bij Dennis Schouten als verslaggever bij Veronica Inside.

De kijker heeft Fear of Missing Out (FOMO). Om eerste rang te zitten, moeten zij betalen. Ze klikken op de video, maar krijgen niet voorgeschoteld wat ze hadden verwacht. Daarnaast kan ook foutieve informatie over de persoon in kwestie worden verspreid. Dit verandert de (publieke) opinie van de kijker ten opzichte van deze persoon.

Ook kunnen Juicekanalen die een matige selectie van adverteerders en sponsoren doen in opspraak raken als zij adverteren voor dubieuze adverteerders. Dit gebeurt regelmatig bij influencers in het algemeen die snel en makkelijk geld willen verdienen en hun bereik inzetten om geld te verdienen.

De persoon in kwestie die nadelig becommentarieert wordt kan imagoschade oplopen. Deze schade kan resulteren in economische schade. Voornamelijk als informatie niet waar blijkt te zijn en de privacy van de persoon in kwestie is aangetast kan dit bijzonder pijnlijk en zelfs onherstelbaar zijn, omdat de publieke opinie is gevormd.

Conclusie

Juicekanalen hebben het medialandschap in een rap tempo veranderd. Zij hebben een eigen, relatief onafhankelijke, positie verworven. Zij worden steeds vaker geciteerd door traditionele media, waardoor grote kanalen met relatief betrouwbaar nieuws een exponentiële groei in bereik en autoriteit hebben opgebouwd in de mediawereld.

Het aanbod van Juicekanalen is daarmee ook een aanvulling op de huidige roddelbladen en showprogramma’s Shownieuws en RTL Boulevard.

Juicekanalen maken slim gebruik van social media en weten content vermakelijk te presenteren om kijkers te boeien, zodat zij loyale, betalende fans worden.

Echter, de werkwijze van veel Juicekanalen stuit op maatschappelijke kritiek over de gevolgen, zoals ethische, privacy, verspreiden van desinformatie, en toepassen van journalistieke principes.

Een nieuwtje is al snel in de wereld geholpen om de échte primeur te hebben, zonder dat er hoor en wederhoor is toegepast. Dit kan zeer schadelijk zijn voor alle betrokken partijen.

Makers van Juicekanalen, maar ook influencers, moeten rekening houden met de druk die er ligt om continu nieuwe informatie te verspreiden. Het bouwen van een team om de afhankelijkheid van één persoon te voorkomen kan helpen. Daarnaast kan dit team helpen bij het verzamelen en fact checken van de informatie. Een team kan imagoschade voorkomen, maar maakt de organisatie minder flexibel.

Gerelateerde artikelen

Joël Repko is ondernemer, docent, en consultant. Hij schrijft en spreekt over marketing, ondernemerschap, technologie, media en de maatschappij.

Contact

Heb je een vraag, een voorstel, of wil je samenwerken? Neem contact met mij op!