De WNL-documentaire Vertrouwelijk! van Simon Vuyk volgt het verhaal van de voorheen anoniem gebleven partner van Peter R. de Vries, Tahmina Akefi. In dit confronterende en liefdevolle uur wordt de kijker meegenomen in een onbekend perspectief, met een dramatische afloop.
Het intrigeerde mij om Peter ook op een andere manier te leren kennen na zijn dood. In verschillende documentaires, zoals de Videoland documentaire: Het laatste interview met Peter R. van vriend en collega Kees van der Spek. Maar het perspectief van de partner was tot heden een onderbelicht perspectief gebleven, omwille de privacy en verwerking een begrijpelijke keuze.
Op 6 juli 2021 wordt Peter R. de Vries na een live uitzending van RTL Boulevard neergeschoten als hij richting zijn auto in de garage loopt. Hij was onderweg naar Tahmina om samen met haar een huis te bezichtigen om te gaan samenwonen. De moordaanslag heeft De Vries niet overleefd. Hij overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van de aanslag in Amsterdam op 15 juli 2021.
Het publieke ongeloof ging als een schokgolf door Nederland. De media, politiek, juridische wereld werden nogmaals geconfronteerd met de weerbarstigheid van een falend beleid van de overheid versus de onderwereld. Werd Peter beveiligd? Wat doet de politiek? Het volk reageert boos en verontwaardigd. Hoe kan zoiets in Nederland gebeuren? En wat heeft de politiek gedaan sinds de moord op advocaat Derk Wiersum?
Maar bovenal werden familie en vrienden geconfronteerd met het onvoorstelbare verlies van hun (groot)vader, partner, vriend en collega.
De reden dat Akefi nu publiekelijk naar buiten treeft als partner van, is dat zij in juni 2022 gebruik maakt van haar spreekrecht als familie van het slachtoffer. Dit wil zij niet anoniem doen, maar als de partner van De Vries.
Gelijk rijst de vraag of ik als kijker wel geconfronteerd wil worden met zo’n intieme inkijk in iemands privéleven? Geïntrigeerd door de eerdere verhalen en de mate waarin de persoon Peter R. de Vries een voorbeeld is voor de samenleving, vind ik het ook belangrijk dat een brede maatschappelijke discussie gevoerd moet worden. Om dit te begrijpen, is deze documentaire een verplichte kost.
De kijker kent Peter als een misschien norse, rechtlijnige man in zijn eigen Tv-programma’s, en als vaste tafelgast in vele talkshows en RTL Boulevard. Na de moordaanslag komen meer privédetails over hem als mens naar buiten.
Naast journalist, presentator, en frequent uitgenodigde talkshowgast is hij in de eerste plaats vader, partner, vriend, collega en rechtvaardigheidsstrijder. Talloze misdaden en cold cases bracht hij onder de aandacht. Mede hierdoor, innovatieve DNA verwantschapstechnologie, en veranderend inzicht ten opzichte van deze vorm van bewijsvoering, werden oude zaken opgelost. Achter een publiek imago gaat een mooi en betrokken mens schuil.
Niet eerder trad Akefi zo publiekelijk naar buiten als liefdespartner. De journaliste en presentator gaat samen met documentairemaker Simon Vuyk, ook een vriend en oud-collega van De Vries, en op reis langs verschillende verhalen.
Ze bezoeken plekken en bespreken momenten die belangrijk zijn geweest. Zo leerden De Vries en Akefi elkaar kennen bij de talkshow Pauw in 2015. Voor beiden een warme herinnering.
Tahmina deelt in de documentaire intieme gesprekken, de liefdesbrieven, WhatsApp berichten en beelden van Peter op een manier hoe Nederland hem nooit gezien heeft. In het buitenland op reis, kon hij zichzelf zijn, zonder zorgen over zijn veiligheid of van zijn partner.
Na het kijken van de documentaire blijf ik met meer vraagtekens achter. Peter wilde wel beveiligd worden, maar er waren bezwaren vanuit de overheid, aldus Akefi. Ook verzocht de NCTV, gevestigd in Den Haag, dat De Vries bij een bezoek dat over beveiliging ging, zijn auto niet in de garage van het Ministerie mocht zetten in verband met de veiligheid.
Alles of niets qua beveiliging dus? Zonder meedenken of inbreng vanuit de bedreigden om te streven naar een haalbare en leefbare situatie. De eerste lijn van waarschuwingen werden niet pragmatisch opgepakt. “Peter is afgeslacht, omdat het systeem opnieuw heeft gefaald.” aldus Akefi.
Met zoveel machten die botsen, met zo’n geschiedenis in het Marengo proces, met zoveel beschikbare informatie, maar weinig daden. Daar had toch iets aan gedaan kunnen worden? Waarom is dit verstrikt geraakt in een bureaucratisch systeem? Wat is hier fout gegaan, en voornamelijk, hoe gaan we dit systeem doorbreken zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden?
Kamerlid Omtzigt heeft Kamervragen gesteld aan de toenmalig Minister Grapperhaus. Na de antwoorden is er vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid noch de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geen verdere communicatie geweest.
Het Openbaar Ministerie zegt het eigen onderzoek naar de verdachten te hebben gerond. In juni 2022 zal de rechtszaak een vervolg krijgen in de rechtszaal.